Annyira rászedték, hogy szégyelli arccal vállalni történetét az egyik interjúalanyunk. Egy millió forint hitelt szerettek volna felvenni, de csak a szerződéskötés után vette észre, hogy egy fogyasztói csoporthoz csatlakozott.

- Nagyon becsapva érezzük magunkat, mivel az utolsó pénzünket is befizettük a bankba, és nem kaptunk érte semmit, és nem közölték azt, hogy valójában mi nem kapunk előre pénzt, csak utólag, és csak akkor, ha ránk kerül majd a sor.

A fogyasztói csoportok lényege, hogy a csatlakozott ügyfelek mindegyike havonta fizet a banknak akkor is, ha még nem kapta meg a hitelt. A csoportból ugyanis mindig csak az kapja meg a kölcsönt, akit kisorsolnak, de ezt szinte lehetetlen nyomon követni.

Halomban állnak a papírok a békéltető testületnél. A megyében tavaly 10,  idén eddig 5 fogyasztói csoportos üggyel foglalkoztak. Az átvertek száma ennél jóval magasabb lehet, de sokan nem fordulnak a testülethez segítségért.

- Ellen reklámok ellenére is beleszaladnak, hagyják magukat megtéveszteni, ugye azzal az ígérettel, hogy akár egy hónapon belül az igényelt összeghez, tehát pénzhez jutnak, ebben a tudatban aláírják olvasatlanul a szerződéseket -  mondta el megkeresésünkre Novák Ferenc a Somogy Megyei Békéltető Testület elnöke.

A kormány ezért döntött úgy úgy, hogy január elsejétől végleg betiltanák a fogyasztói csoportok szervezését. A régiek is csak új, és szigorúbb szabályokkal működhetnének tovább, például kötelező lenne ügyfélszolgálatot működtetniük.

Az országban egyébként 20-nál is több fogyasztói csoport működik. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a pórul járt emberek szinte soha nem kapják vissza befizetett pénzüket.

Címkék: csoportok, rászedték, békéltető, fogyasztói, testület, gazdaság