Ez a gazda már augusztusban megkongatta a vészharangot. Az aszály tönkretette a kukorica és a napraforgó termést is.

- A szemes kukoricakiesés jelentős, mondanak nagy számokat, 30-35 %-os biztos, hogy lesz -  mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Gombos Sándor.

Ezért a takarmányárak is emelkedni fognak. A tavalyi magas árakat biztosan elérik majd, de egyes szakemberek szerint akár 20%-kal meg is haladhatják. Ez pedig újabb anyagi megterhelést jelent az állattartóknak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint ilyen segítség lehet például, hogy jövőre a kis- és középvállalkozóknak kiírt pályázatok többségét ingyen megírja a szaktanácsadói hálózat: - a 100 millió forint értékhatárokat meg nem haladó pályázatokat a kamara tagjai számára a kamara szándékozza megírni térítésmentesen és nagy hangsúlyt fogunk fektetni, hogy a pályázatok végig gondozott pályázatok legyenek - mondta Győrffy Balázs.

Ez a magyaratádi szövetkezet 3 éve pályázott egy szárítóra. 183 millió forintot nyertek a beruházásra, akkor 2% sikerdíjat kért tőlük a pályázatíró. Az agrárkamara kezdeményezését a szövetkezet elnöke örömmel fogadta.

- Nagyon jó ötletnek tartom, mert eddig az érdekképviseleti szervek ilyennel nem foglalkoztak, akárhogy nézzük, a pályázatírók 5% alatt nem vállalják a pályázatírásokat, pár millió forintnál azt a százalékot pedig ki kell gazdálkodni - árulta el a Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke, Lackovics Sándor.

Győrffy Balázs somogyi látogatásán beszélt arról is, hogy eddig a nyugati országok argártársulataihoz képest a magyar elmaradott volt. Ezért céljuk egy olyan modern szaktanácsadói hálózat létrehozása, amely megfelelő módon képviseli a tagok érdekeit.

Címkék: pályázat, segít, gazda, millió, somogy, gazdaság