Egy átvizsgált, biztos előtörténetű gépkocsi. Ezzel ajánlja a devizahiteles használt autót a kereskedő. Egy kaposvári telepen sok hasonló kocsi áll. Van, amelyiket már 2-3 éve árulják, hiába. 2008-ig akár még haszonnal is ki lehetett szállni az autós hitelekből. Ezután romlott el a helyzet. A törlesztő részletek néhol megduplázódtak és ez bizony nagy terhet jelent az adósoknak.

használt autók


Márvai Róbert, a Karg autókereskedés értékesítési vezetője szerint a legnagyobb teher nyilván a tulajdonosokon van, de ez egyfajta kereskedelmi problémát is jelent, hisz ezek az emberek nem tudnak cserélni, nem tudják eladni a következő autót, mert a járművek gyakran másfél-kétszeres tartozással rendelkeznek, mint amennyit a piacon ér a gépkocsi. Így beszámítani sem lehet.  

Ezért egyre többen pénzt is adnának a vevőnek, csak szabadítsa meg őket a kocsival járó hiteltől.

A használtautó.hu marketing vezetője Fodor László azt mondja: ha egy adósnak a bank felé fennálló tartozása több, mint amennyit az autója abban a pillanatban ér, onnentól kezdve nehezen kezelhető a helyzet. Ha ugyanis eladásra kínálja az autóját, az érte kapott összeg nem fedezi azt, amivel a hitelintézet felé tartozik.

A legnagyobb használtautókkal foglalkozó internetes portál tapasztalatai szerint Somogyban az országos átlagnál több az így eladásra kínált devizahiteles autó. Leginkább 4-7 éves, középkategóriás családi kocsiktól próbálnak szabadulni akár készpénz befizetése nélkül is, hitelátvállalással. Legtöbbjük azonban így sem kel el. Az autókereskedők ezért kormányzati beavatkozást sürgetnek a devizahiteles autósok megsegítésére, hogy megélénküljön a piac.

Címkék: kereskedő, törlesztő, részlet, használt, deviza, hitel, pénz, autó, gazdaság