Az erről szóló szerződést a napokban írta alá Kaposvár polgármestere és az egyetem rektora. A város célja az, hogy minél több egészséges termék készüljön Kaposváron, újabb munkahelyeket teremtve ezzel.

A védjegy program keretén belül megépül egy, a helyi élelmiszerek értékesítését szolgáló üzlet, szakemberek kialakítják magát a Kaposvár védjegyet és népszerűsítő kampány indul a helyi élelmiszerek fogyasztásának ösztönzésére. Mindez új lehetőséget jelent a kaposvári élelmiszeripar, illetve az itt élők számára.

- Kaposvár tudatosan fejleszti élelmiszeriparát. Az a célunk, hogy minél több jó minőségű, egészséges termék készüljön városunkban, újabb munkahelyeket teremtve ezzel. Közös érdekünk, hogy Kaposvárral beazonosítható termékek jelenjenek meg a piacon, akár tejről, mézről, húsról, vagy egyéb élelmiszerről van szó – hangsúlyozta Szita Károly polgármester.

A város megbízta a Kaposvári Egyetemet azzal a feladattal, hogy dolgozza ki a védjegy kritériumrendszerét. A szakemberek megvizsgálják, hogy milyen követelményeknek (eredet, élelmiszerbiztonság, összetétel, csomagolás, érzékszervi tulajdonság) kell megfelelniük a termékeknek, hogy megkaphassák a védjegyet.  

A szakemberek szerint az országban nincs még egy olyan város, ahol minden adott lenne ehhez a programhoz: Kaposváron jelen van az egyetem kutatói és marketing háttere, a termelői és feldolgozói háttér és az ügy mellett elkötelezett önkormányzat is. A program sikere pedig hozzájárulhat a város gazdaságának erősítéséhez, segítheti a helyi termelők megélhetését.

A program a „Helyi termékvédjegy és helyi termékek boltjának kialakítása Kaposváron” (KEOP-.6.2.0/B/11-2011-0028) című projekt keretében valósul meg.

Címkék: szakember, védjegy, Szita Károly, egyetem, kaposvár, gazdaság