Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló 5 milliárd forintos költségvetésű program során kiépül a csatornarendszer Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany településeken, Nagyatád - Kivadár településrészén.

A 9 Rinya menti településen húszezer lakos életminősége javul az infrastrukturális fejlesztés nyomán, melyet 3 milliárd 986 millió forinttal támogat az Európai Unió és a magyar állam központi költségvetése. A projekt megvalósításával a háztartásokban keletkező szennyvíz a 3 ágon megépülő csatornarendszeren keresztül jut majd a korszerű technikával felszerelt szennyvíztisztító telepre. Ezzel megszűnhetnek a jelenleg használatos szikkasztásos aknák, s nem lesznek kitéve szennyezésnek a felszín alatti vizek.

A térség életében meghatározó minőségi változást jelentő programot Ormai István, a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás elnöke, Nagyatád polgármestere mutatta be a mai nyitórendezvényen.

- Évtizednyi munka és erőfeszítés van a mai esemény hátterében – mondta Ormai István, utalva arra, hogy a települések korábbi választott tisztségviselőinek döntése tette lehetővé a projekt megvalósulását.   - Egy eddig hiányzó, nélkülözhetetlen infrastruktúrát valósítunk meg, amely a jelennél sokkal előbbre mutat: a következő nemzedékeknek teremtünk egészséges környezetet. A lakosság tudatos, megfontolt hozzáállását mutatja, hogy a tervezett 3200 bekötéshez eddig 2500-an kötöttek előzetesen szerződést. A munka megkezdésével bizonyosan megnő a rákötési szándék.

Somogy megye legújabb környezetvédelmi beruházását Szászfalvi László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő indította útjára.  Ünnepi köszöntőjében szólt arról, hogy a 9 település összefogása nagyszerű példa az együttműködési készségre, a közösség összetartó erejére. – Tiszteletre méltó a kitartásuk, amivel az álmaikat, terveiket valóra váltják. A kormány szándéka is az, hogy az olyan közösségeket támogassa, amelyek a lakóhelyük érdekében összefognak, azon jobbítani, fejleszteni akarnak.

A nyitórendezvényen nemcsak a kivitelezés indítását jelző csatornadarab elhelyezése volt jelképes, hanem a helyszín is: olyan területet választottak az ünnepséghez, ahol partnertelepülésekről érkező csatornahálózat becsatlakozásának nyomvonala húzódik. A 10 méteres cső így a Szoborparknál, a Göröndi úton került a földbe, megőrizve az utókornak a projekt és az abban résztvevő települések nevét, valamint az építés megkezdésének időpontját.

Címkék: képes, jel, csatorna, avatás, nagyatád, gazdaság