dinnye


Horváth Kálmánnak, aki Lengyeltóti környékén termeszt dinnyét, a kánikula miatt sok a kára. A KaposPontnak azt mondta azért, mert több hektárnyi terület árnyékolását szinte lehetetlenség megoldani. Szerinte emiatt nem lesz olcsóbb a dinnye.

Szinte minden településen és az utak mentén is árulják a gyümölcsöt. A kaposvári piacon 110 forint kilója. A nagyáruházakban is roskadoznak a pultok a dinnyétől. Itt is már csak magyart kapni. Annak ellenére, hogy idén az áruházláncok nem állapodtak meg a kormánnyal a dinnye minimál árában, ők sem mentek 100 forint alá.

dinnye


Korábban Magyarország a harmadik görögdinnye-exportőr volt a világon, 2010-re azonban elveszítette pozícióját. A kormány most azon dolgozik, hogy július közepétől augusztus végéig Európában a magyar dinnye egyeduralkodó legyen a piacokon.

Időközben kiderült az is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal eddig 10 millió forintos bírságot szabott ki az országos dinnyeellenőrzésén. A revizorork a megyei növény és talajvédelmi igazgatóságokkal együtt 271 zöldség-és gyümölcs árust ellenőriztek júliusban, ebből csaknem 50 esetben találtak szabálytalanságot.

Az ellenőrök Somogyban 14 dinnyeárust vizsgáltak, és mindent szabályosnak találtak, így bírságot sem szabtak ki. Az ellenőrzések szeptember közepéig tartanak.

Címkék: polcok, dinnye, olcsó, magyar, bolt, gazdaság