Az adatokat V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár ismertette kedden a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat roadshow-jának szekszárdi állomásán. A szakpoitikus arról is beszámolt, hogy a régióban jellemzően a képzési lehetőségeket, a juh- és kecskejelölésre és a szaktanácsadásra vonatkozó támogatási lehetőségeket vették igénybe.

Az államtitkár példaértékű projektként említette a Somogy megyei Lengyeltótiban működő bölcsőde felújítását, ahol jelenleg már tíz település kisgyermekeit gondozzák. A Tolna megyei Pusztahencsén 2012. márciusban integrált közösségi szolgáltató teret adtak át a község művelődési házában, Sellyén pedig egy kisvállalkozás mobil betonkeverő üzemet létesített vidékfejlesztési támogatással, amely már 9 főnek ad munkát - jegyezte meg.

V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy a 2007 és 2013 közötti európai uniós ciklusban az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból táplálkozva az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, illetve a Darányi Ignác Terv jelenlegi árfolyamon számolva mintegy 1400 milliárd forinttal részesült, aminek a 90 százalékát már lekötötték. Ezért jó esély van arra, hogy ebben a ciklusban valamennyi forrást fel fogják használni - fűzte hozzá. Jelezte: az 1400 milliárd forintnyi támogatás mintegy 3000 milliárd forint értékű fejlesztés jelent az országban.

Ismertetése szerint az összes támogatásból eddig 892 milliárd forintot fizettek ki, és 220 ezer pályázó részesült támogatásban.

Az államtitkár hangoztatta, hogy a 2012-ben indult Darányi Ignác Terv új szemléletet hozott. "Az ezt követően kiírt pályázatoknál törekedtünk arra, hogy kisebb vállalkozások is forráshoz jussanak, például a kertészet, az élelmiszeripar és az állattartó telepek esetében" - mondta.
Hozzátette: törekedtek a döntési idő lerövidítésére is, a legutóbb kiírt pályázatoknál már három hónap után megkapják a támogató határozatot az ügyfelek.

A Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot bemutató országos roadshow augusztus 3-án Nagykanizsán indult el, Szekszárd után Hódmezővásárhely, Kisújszállás, Hatvan, Kunszentmiklós és Sárbogárd lesz a bemutatók helyszíne, majd zárásként szeptember végén Budapesten a  magyar vidék napja elnevezésű rendezvénnyel zárul a programsorozat.

forrás: MTI

Címkék: pályázó, támogat, vidékfejlesztés, milliárd, régió, Dunántúl, gazdaság