40 fokban, tűző napon kezdődött Európa első szürete. A Varga Pincészet egyik dűlőjén tíz hektáron szedik a csabagyöngyét.

csabagyöngye szőlő


Az előrejelzések szerint a jó minőségű szőlőért többet fizetnek, mint tavaly. Az idei termés átvételi ára a tavalyi 100 forintról 110 forintra emelkedett.  A Varga Pincészet tulajdonosa, Varga Péter minden fajtát egybevetve 1100 mázsa szőlőre számít, ebből szeptemberre 100 ezer palack bor lesz.

Igaz, ez összességében kevesebb, mint tavaly volt. Főként az illatos fajtákat, a chardonnay-t és a királyleánykát érintette leginkább a tavaszi fagy és a nyári aszály. Ezért ezekből várhatóan fele annyi lesz, mint tavaly.

Az előzetes becslések szerint a kékszőlőknél nem lesz mennyiségi csökkenés. A szüret a Dél-Balatoni Borvidéken az irsay olivér szedésével folytatódik.

Címkék: bor, szőlő, termés, szüret, Somogy, gazdaság