A KSH friss statisztikái szerint a megyei jogú városokban az országos átlaghoz hasonló (41%-os) volt a lakásépítés visszaesése, a többi városban és a községekben az egy évvel korábbinak még a felét sem érte el a használatba vett lakások száma. Növekedésről egyedül Budapesten lehet beszámolni, ott az első félévében 13 százalékkal több - 882 lakás épült.

Ami a kiadott lakásépítési engedélyeket illeti, a megyei jogú városokban kissé emelkedett (4,2%), a községekben 44%-ka) csökkent, a többi városban 33 százalékkal esett vissza a számuk.

A kiadott új építési engedélyek alapján összességében 2082 lakóépület és 2321 nem lakóépület építését tervezik Magyarországon. A lakóépületek esetében ez 26 százalékos, a nem lakóépületeknél 12 százalékos visszaesést jelent. A nem lakóépületek közül 10 százalékkal csökkent az ipari, 18 százalékkal a kereskedelmi épületekre kiadott engedélyek száma, az engedélyezett mezőgazdasági épületeké 4 százalékkal nőtt.

Az újonnan épült lakóépületekben 61-ről 56 százalékra csökkent az új családi házak aránya, ugyanakkor a többszintes, többlakásos épületeké nőtt (33-ról 41%-ra). Az új lakóparki lakások aránya változatlanul 2 százalékos.

2013 első félévében a használatba vett lakások átlagos alapterülete 100 m2 volt, ez 4 m2-rel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel összefüggésben a 100 m2-nél nagyobb alapterületű lakások aránya  43 százalékról 39 százalékra csökkent.

forrás: privatbankar.hu

Címkék: tavaly, mint, lakás, épül, kevesebb, gazdaság