Selmeczi Gabriella a felújított tihanyi kikötő mólóján tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az 1900 projektre elnyert kétszázmilliárd forintból eddig 62 milliárd forintot fizettek ki. Úgy értékelte, hogy soha ennyi izgalmas fejlesztés nem volt a Balatonnál.

A kormánypárti szóvivő kiemelte a családbarát és kulturális beruházásokat, köztük a tihanyi apátságot is érintő fejlesztéseket, illetve a 450 millió forintos támogatással most épülő balatonfüredi turisztikai központot. Ez utóbbiban fogják bemutatni édesvízi akváriumokban a Balaton élővilágát - tette hozzá.

Selmeczi Gabriella a beruházások közzé sorolta Balatonalmádi városközpontjának megújulását és az ott hamarosan elkészülő Európa szoborparkot, ahol az uniós tagállamokat egy klasszikus vagy kortársszoborral, illetve annak másolatával mutatják be.

Hozzátette: önkormányzati, illetve kormányzati támogatással újul meg az egykori úttörőtábor Zánkán, Felsőörsön zenei központ és rendezvényhelyszín létesült, újjászületett Balatonfűzfő csillagvizsgálója, míg Balatonboglár a tóparti fejlesztéseivel a legcsaládbarátabb balatoni településsé nőtte ki magát.  

Bóka István, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, az Új Széchenyi Terv keretében jelentős és nagyszámú fejlesztés valósult, illetve valósul meg a Balatonnál.
A nagyszabású település-rehabilitációs projektek szinte valamennyi tóparti települést és várost érintették, nincs olyan tóparti település, ahol ne történt volna valamilyen strand- vagy kikötőfejlesztés - mondta.

Kitért arra, hogy hamarosan elkezdődik a déli parton a vasútvonal teljes korszerűsítése, és a következő, 2014-től kezdődő uniós támogatási ciklusban nagyvonalú fejlesztésekre készülnek a közlekedés területén.

Bóka István, aki Balatonfüred polgármestere is, az egyre népszerűbb kerékpárturizmusról szólva elmondta, 2014-től várhatók jelentős fejlesztések ezen a téren. A kerékpárturizmus fontosságára a kormány is figyel, hiszen kiemelt állami beruházássá nyilvánította a balatoni bringakörutat - tette hozzá.

Címkék: fejlődik, tihany, part, déli, gazdaság, balaton