A napokban várhatóan befejeződik az őszi árpa betakarítása hazánkban - tájékoztatta a KaposPontot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A búza termőterületének feléről is learatták már a termést, a kenyérgabona nagy része a hónap végéig lekerülhet a táblákról. A búza hektáronkénti hozama eddig 4,6 tonna körül alakult, ez 25-30 %-kal haladja meg a tavalyi termésátlagot.

Néhány nappal korábbi somogyi helyzetképünk a linkre kattintva olvasható.

A Kamara megyei elnökeinek tájékoztatása szerint a betakarítási munkálatok körül nem tapasztalhatók problémák. A felvásárlási árak szinte naponta változnak, Baranyában jelenleg 44 ezer, Tolnában 43 ezer, Győr-Moson Sopron megyében 42-45 ezer, Csongrádban 42-43 ezer, Heves megyében pedig 42 ezer forintot fizetnek a búza tonnájáért.

A NAK azt javasolja a gazdálkodóknak, hogy az aratási időszakra jellemző nyomott felvásárlási árak miatt lehetőség szerint inkább raktározzák a betakarított termést, erre az országban bőségesen rendelkezésre állnak tárolókapacitások. A köztestület emellett szorgalmazza a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. által felvásárolt gabonamennyiség növelését is, mert az kiegyensúlyozottabb árakat eredményezhetne a hazai piacon.

A NAK egyúttal felhívja a közutakon közlekedők figyelmét, hogy a következő időszakban tetőződnek a betakarítási munkálatok, ezért nagy számban vesznek majd részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek.

A szervezet arra kéri a járművezetőket, hogy az aratás megkönnyítése érdekében tanúsítsanak fokozott körültekintést és türelmet a betakarítást végző kombájnokkal, traktorokkal szemben, és lehetőség szerint biztosítsanak számukra elsőbbséget.

Címkék: közlekedő, betakarít, arat, kombájn, termés, traktor, út, gazdaság