Ami talán a legfontosabb az az időzítés. Érdemes a nyaralásra szánt euró, vagy dollár jelentős részét a mostani árszintek mellett beszerezni. Azért nem feltétlenül az egészet, mert ha a forint a következő hetekben mégis intenzív erősödést produkálna, akkor a mostaninál olcsóbb lenne a szükséges maradék valuta megváltása.

Ha családi nyaralásához 500 eurót, vagy dollár tervezünk váltani, és ezt sikerül egészen jó árfolyam mellett megtenni (285-ös, illetve 220-as árfolyam), akkor ezzel egy rossz pillanatban történő váltáshoz (305-ös, illetve 240-es árfolyam) képest 10 ezer forint lehet a potenciális hasznunk. Nagyobb összegű valutaváltás esetén még nagyobb lehet az elméleti hasznunk.
Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti összegek inkább csak elméleti nyereséget jelentenek, mert a pénzváltás is a tranzakciós illeték hatálya alá tartozik és most még 2 ezrelékes, az augusztusi kulcsemelés után pedig 3 ezrelékes illeték sújtja. Mivel ennek nagy részét a tapasztalatok szerint a legtöbb pénzváltó áthárítja az ügyfelekre, így végül kedvezőtlenebb (magasabb) árfolyamon tudunk csak hozzájutni a kívánt valutához.

Éppen ez az egyik gyakorlati (anyagi) hátránya a valutaváltásnak a külföldi - nyaralás alatti - bankkártya használattal szemben, a másik pedig az, hogy míg a valutához a pénzváltóknál eladási (magasabb) árfolyamon jutunk hozzá, addig a bankkártyás tranzakció deviza közép árfolyamon történik, ami rendszerint több egységgel is kedvezőbb lehet a valuta eladási árfolyamnál.

Bár a kártyás vásárlás során azt a kockázatot futjuk, hogy a fizetés pillanatában kénytelenek vagyunk gyengébb forint mellett fizetni a számlát, de ezt a fizetési módot jelentősen vonzóbbá teheti az a harmadik szempont is, hogy a külföldi kártyás fizetés az esetek túlnyomó többségében díjmentes.

forrás: portfolio.hu

Címkék: váltás, valuta, dollár, euró, deviza, nyaralás, gazdaság