A vasutasok 2013-as egyszeri bérkifizetéséről állapodott meg hétfőn a MÁV Zrt. és a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASz) - közölte a vasúttársaság a Magyar Távirati Irodával.

A megállapodás révén a MÁV Csoport munkavállalói fejenként bruttó 25 ezer forinthoz jutnak, ami a vasutas munkavállalók jövedelmi helyzetének javítását célozza, s a Vasutasnapig, azaz július 12-ig megérkezik a munkavállalók számláira. A bérintézkedés fedezetéül a MÁV Csoport 2013-as várható bérmegtakarítása és a csoportszinten kedvező 2012-es gazdálkodási eredmények szolgálnak.

A bérfejlesztési megállapodást a közlemény szerint Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bánhidi-Nagy Attila, a MÁV Zrt. humánerőforrás igazgatója, Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) elnöke, Papp Zoltán, a Vasutasok Szakszervezetének (VSz) elnöke és Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke írta alá.

A megállapodás szerint a MÁV Zrt.-nél és a teljeskörű konszolidációjába bevont leányvállalatainál, valamint a MÁV Kert Kft.-nél és a MÁV Vasútőr Kft.-nél a bérkifizetés csak azokat a munkavállalókat illeti meg, akiknek a munkaviszonya az érintett vállalatoknál 2013. január 1-jétől 2013. július 1-ig folyamatosan fennállt, és nem tartoznak a vállalatnál működtetett prémiumrendszer hatálya alá.

A Vasutas Szakszervezetek Szövetségén kívüli érdekképviseleti szervezetekkel kedden írja alá a megállapodást a MÁV Zrt.

A vasúttársaság közölte továbbá, hogy folytatja a bérfejlesztési tárgyalást a vasutas szakszervezetekkel.

Címkék: vasutas, bér, szakszervezet, fizet, pénz, gazdaság