Magasabb négyzetméter áron vásároltak Somogy Megyében mint a fővárosban, az első félévben. A 279 ezres négyzetméterenkénti ár közel 20 ezerrel magasabb a fővárosi átlagnál. Siófokon és Lellén 250-300 ezer forint között vásárolták a lakásokat, de efölött is akadt vevőkedv. A budai oldalon és az V. kerületben 300 ezer forint fölötti átlagáron vették a lakásokat négyzetméterenként. A legdrágábban továbbra is a II. kerületben, itt 365 ezres átlagot lehetett mérni. Budapest egészében a panellakásokat 169 ezer Forintos négyzetméteráron vásárolták 2013 első felében. Nem sokkal kevesebbe került Győr-Moson-Sopronban is a panel, itt 157 ezres átlagot lehetett mérni. Tolna és BAZ Megyék állnak a sor végén, itt ugyanis 100 ezer Ft/m2 alatt keltek el a panellakások.

A másik érdekes változás, hogy a panellakások árindexe felfelé, a téglaépítésű lakásoké viszont lefelé mozdult. A panelek ára harmadik negyedéve csendes emelkedésben van 1-1 százalékpontos növekedéssel, a téglalakásoké viszont az előző két negyedéves 85 pontról 83-ra esett. A főváros árait a stagnálás jellemzi, a panellakások ára változatlan maradt az előző negyedévhez képest (79 pont), de a tégla lakások ára is csupán 1 pontot esett 89-re.

Budapesten nincs jelentősebb eltérés a választott lakások paraméterei tekintetében: Budán egy kicsivel kevesebben (7%) vettek 60 négyzetméternél kisebb lakást, de a négyzetméter ársávokban ez nem okozott kimutatható eltérést. Pesten továbbra is a lakások harmadát a 150-200 ezer forint közötti négyzetméter ársávban adták el, a tranzakciók közel fele pedig az 5-10 millió forint közötti árú lakások voltak. Közép-Magyarországon kívül, vidéken szintén nincs eltérés a paraméterekben. 42 százalékkal a legtöbb lakás 100-150 ezer Ft/m2 áron cserélt gazdát, a lakások felét 5-10 millió között vásárolták. Pest megyében minden tízedik vevő 160 négyzetméter felett vett ingatlant, vagyis itt a legkeresettebb a nagy méret.
Forrás: penzcentrum.hu

Címkék: drágábbak, négyzetméter, somogyban, árak, gazdaság