Sorra érkeznek a vásárlók a somogysárdi önkormányzat standjához. Itt csak friss zöldséget árulnak, amit az önkormányzat közmunkásai termeltek meg. Marika néni az ebéd alapanyagait válogatja.

- Nagyon szép, tényleg minőségi, csak hosszú távon menjen, a faluban ez mindenkinek kedvező, én úgy hallom mindneki elégedett vele. 20-30 ezer forint körüli átlagos bevétellel számolunk naponta - Szaka Lászlóné.

A paradicsomot, paprikát és a kígyóuborkát óriásfóliákban termesztik. A veteményeskertben pedig zöldbab, cukorborsó, tök és sárgarépa terem. A bevétel pedig a 20 közmunkás között oszlik meg.

- A faluban is egyre nagyobb a megbecsülésük azoknak az embereknek, akik akár a kertészetben, akár másik programban dolgoznak, mert hisz a falu is jól jár azzal, ha ezek az emberek jól dolgoznak -  Fentős Zoltán, polgármester, Somogysárd.

Fél nyolctól fél ötig dolgoznak csaknem 50 ezer forintért. Örülnek, hogy van munkájuk.

- Nincsenek munkaviszonyok, Kaposváron sincs, falusit nem vesznek be a városba, főleg ilyen öregeket mint én hisz 55 éves vagyok - Simon Ferencné.

Nemcsak Somogysárdon, a megye minden településén működik Start munkaprogram. 2011-ben még csak alig több mint 500, idén pedig már több mint 5000 munkanélkülinek adtak így munkát.

A mezőgazdasági programokban március óta 1100 fő dolgozik.

- Ezek az emberek jellemzően növénytermesztéssel, állattartással és gyógynövénytermesztéssel fogalkoznak és általában a konyhák igényeit elégítik ki -  Szikra László, igazgató, megyei munkaügyi központ, SMKH.

A legtöbb közfoglalkoztatottat a kaposvári kistérségben alkalmazzák. A legkevesebben pedig a tabi és kadarkúti kistérségben dolgoznak.

Címkék: munka, start, somogysárd, közmunka, 2013, gazdaság