A tűzvédelmi hatóság ellenőrizte a betakarítási munkálatokban résztvevő erőgépek elektromos vezetékeinek állapotát, a munkagépek megfelelő földelését, az akkumulátorok szigetelését és a szikrafogók műszaki állapotát. A kezdődő tüzek oltására valamennyi munkagépen legalább egy darab porral oltó tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani, ennek oka, hogy a kisebb tűz eloltásával akár több millió forint tűzkár is elkerülhető. Az ellenőrzés során megnézték, hogy a tűzoltókészülékek rendelkeznek-e érvényes tűzvédelmi felülvizsgálattal, megfelelnek-e a hatályos jogszabályoknak.

Az ellenőrök vizsgálat alá vonták a telephely tűzvédelmi szabályzatát, annak aktualitását, illetve a telephely tűzveszélyességi osztályba sorolásának megfelelőségét. A terményszárítási szabályok betartásában nem talált kivetnivalót a tűzvédelmi hatóság a telephelyen.

A katasztrófavédelem szakemberei vizsgálták az épületek villamos- és villámvédelmi berendezéseinek tűzvédelmi felülvizsgálatát, illetve a munkavállalók tűzvédelmi oktatásának dokumentáltságát. A tűzvédelmi tárgyú iratanyag átvizsgálása során egy hiányosság merült fel, mely szerint a villámvédelmi mérési jegyzőkönyvben szereplő hiányosságok javításának dokumentációját nem tudták bemutatni a helyszínen. A hiányosság pótlására az ellenőrző hatóság felhívásban intézkedik a szövetkezet felé.

Aki tűzvédelmi előírás megszegése miatt tüzet idéz elő, 100.000 - 1.000.000 Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtandó.

Aki tűzvédelmi szabály megszegésével tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges 200.000 - 3.000.000 Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtandó.

Tűzoltókészülék készenlétben tartásának hiánya készülékenként 50.000 Ft tűzvédelmi bírsággal sújtandó, tűzoltókészülék karbantartásának hiánya pedig készülékenként 30.000 Ft bírsággal sújtható.

Egyéb tűzvédelmi jogszabályban vagy a tűzvédelmi szabályzatokban foglalt előírások, továbbá a tűzvédelmi szabványok előírásainak megszegése 200.000 - 3.000.000 Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Egyéb tűzvédelmi jogszabályban vagy a tűzvédelmi szabályzatokban foglalt előírások, továbbá a tűzvédelmi szabványok előírásainak megszegése esetén 20.000 – 60.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.

Fontos odafigyelni a kalászos termények betakarításakor is. Ehhez több jó tanácsot is adtak a szakemberek.

Az aratási munkálatok során kötelező gondoskodni az akkumulátorok megfelelő védőburkolásáról!

A kipufogót és a szikratörőt legalább naponta egyszer meg kell tisztítani az éghető anyagoktól!

Figyelni kell arra, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag vagy hidraulika-folyadék, mert ez elősegítheti egy esetleges tűz terjedését!

A munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni!

A járműveken nyílt láng használatával járó karbantartást, javítást nem szabad végezni gabonatáblán, szérűn és a rostnövénytároló területén, hiszen üzemanyag folyhat el, amelyet a nyílt láng lángra lobbanthat!

Az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani!

Védőszántást kell készíteni akkor is, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától, kazaltól legalább 15 méter távolságban leállítani!

A munkálatok közben a dohányzás veszélyeit is fontos szem előtt tartani! (Gabonatáblán még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad dohányozni. Az aratás idejére a gabonatáblától 15 méterre kell dohányzó helyet kijelölni, ott pedig szükséges vizet tartalmazó edényt is elhelyezni.)

Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert, és a szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani!

Vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni a kazlakat!

A szabályok betartása különösen fontos, évente több száz mezőgazdasági tüzet – gabonatábla-tüzet, valamint kazaltüzet – kell eloltaniuk a tűzoltóknak.

Címkék: aszály, aratás, védelem, katasztrófa, somogy, gazdaság