A rendelet szerint, a kereskedőknek naponta kell jelenteniük a kormányrendeletben meghatározott tartalommal, formában és módon a készletükről, illetve. Az az adatokat, elektronikus úton kell elküldeniük az Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek.  A nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség a rendelet értelmében szeptember 1-jétől kötelező.

A nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség a cigaretta, szivar, szivarka, finomra vágott fogyasztási dohány (cigarettadohány), egyéb fogyasztási dohány (pipadohány), bármely olyan egyéb termék, amelyet dohányzás céljából gyártanak, még abban az esetben is, ha csupán részben tartalmaz - akár géntechnológiával módosított formában, akár nem ilyen formában - dohányt, cigarettapapír, füstszűrő érinti majd.

Az NDN a hozzá beérkezett adatokat kezeli, feldolgozza, azokból elemzést, összesítést készít. A hozzá beérkezett adatokat szükség szerint továbbítja a vámhatósághoz, illetve ellenőrzi a koncessziós szerződés rendelkezéseinek maradéktalan megtartását.

Mint, ahogy arról a KaposPont is beszámolt, országszerte 1717 településen, Somogyban 162 üzletben nyílt Nemzeti Dohánybolt július elsejével. A megye 245 települése közül azonban 148-ban nem nyílik most trafik.

Címkék: bolt, start, nemzeti, dohány, 2013, gazdaság