Még mindig rengeteg embert érint a svájci frankos lakáshitel problémája. Tegnap ezért tüntetésbe torkollott egy devizahiteles per Budapesten. Kaposváron pedig irodát nyitott a Máltai Szeretetszolgálat, hogy segítséget nyújtson a bajbajutottaknak.

Percekig kiabált és tiltakozott a körülbelül száz fős tömeg tegnap a budapesti Kúria előtt. A bírói tanácsnak egy devizahiteles ügyében kellett volna döntenie, de elnapolták a pert.A demonstrálók ezután a bankok elé vonultak és ott tiltakoztak tovább.

Léhmann György, siófoki ügyvéd  akinek több mint 800 hitelcsapdába esett ügyfele van, azt mondja több ponton is jogtalannak tartja a hitelszerződéseket.

- Összehányt szerződésekről van szó. Nem csak arról van szó, hogy a fogyasztói szerződés ennél fogva egyediekben nem tárgyalt szerződési feltételeket tartalmaz, hanem a bankok már annyira elkapatták magukat a szerződéskötések alkalmával, hogy szinte tetszésük szerint olyan törvénytelenségeket írtak bele, amit csak bírtak - Léhmann György, ügyvéd.

Léhmann György egyik ügyét holnap tárgyalja a Debreceni Törvényszék, ahol ítélet is születhet. Ez lesz az első jogerős ítélet devizahitel-ügyben.

Az országban azonban körülbelül egymillióan küzdenek hitelproblémával. Nekik nyújthat segítséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat irodája.

- Fő szabályként pénzzel nem tudunk segíteni, hanem minden olyan információt meg tudunk adni az adott családnak, ami a pénzügyi, piaci, szociális vagy önkormányzati, vagy egyéb támogatásuk szerződések lehetőségeit jelenti - Major Gábor, programvezető, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Hitel-S Program.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke korábban azt mondta; ha semmissé nyilvánítják a szerződéseket akkor az sorozatos bankcsődhöz, az pedig államcsődhöz vezethet.

Címkék: hiteles, holnap, deviza, első, per, gazdaság