Csaknem 80 millió dollárért vásárolja fel a NABI Gyártó és Kereskedelmi Kft.-t egy amerikai buszgyártó cég, a New Flyer Industries Inc. - írja közleményében az amerikai vállalat.

Kérdésünkre a NABI Gyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője, Baranyai Ferenc  elmondta: az amerikai cég a NABI anyavállalatát vásárolta fel,  ezért a kaposvári gyár működését egyáltalán nem befolyásolja a tranzakció. Jelenleg ügyvédek segítségével világítják át az üzemet, mivel egy török befektető továbbra is komolyan érdeklődik annak megvásárlásán. Hozzátette: ha minden rendben zajlik, augusztusban akár új tulajdonosa is lehet a kaposvári gyárnak.

Ahogy arról korábban a KaposPont is beszámolt: május végétől leállt a buszgyártás a NABI 170 főt foglalkoztató kaposvári üzemében. A vállalat ekkor szállította le az utolsó megrendeléseket Los Angelesbe, azóta nincs kilátásban újabb munka. Mindössze 15-20 szakember maradhatott a cégnél: ők pótalkatrészek gyártásával foglalkoznak.

Az 1992-ben alakult NABI kaposvári és budapesti gyárában egészen a közelmúltig zajlott a termelés. Ezalatt mintegy 8800 buszt adtak el, főként az amerikai piacra. A gyár azonban többször tartott kényszerpihenőt is. 2011-ben például Los Angeles közlekedési vállalata a finanszírozási nehézségek miatt nem tudta lehívni a szerződésben tervezett 100 darab kompozit autóbusz leszállítását, ezért a mintegy 60 főt bocsájtottak el kaposvári üzemből. A 13 éve, csaknem 5 milliárd forintból elindított kaposvári csarnokban 500-nál is több autóbusz karosszériáját szerelték össze.

Címkék: nabi, befektető, török, gyár, kaposvár, gazdaság