Az uniós forrásból elnyert támogatás összege 793.737.000 Ft, amely a projekt költségeinek 84 %-át fedezi. A beruházás jelenleg a kivitelezési szakaszban tart. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az Önkormányzat a támogatói szerződés aláírása óta folyamatosan dolgozik a pályázatban vállalt kötelezettségei teljesítésén. A projekt a kivitelezési szakaszban tart, a munkálatokat a Szabadics Zrt. – Hydrocomp Kft. – Veolia Zrt. Konzorcium végzi. A beruházás során tízkilométernyi gerincvezeték építésével 793 háztartás csatlakozik a hálózatra, 1 házi és 2 közterületi átemelőt, valamint szennyvíztisztító telepet is létesítenek.

A csatornahálózat kiépítése tavaly októberben kezdődött, a szennyvíztelep kivitelezése idén márciusban indult el. A magas talajvíz, az extrém csapadékos, rendkívüli tavaszi időjárás ellenére a munkálatok a megfelelő ütemben haladnak. A csatornahálózat aktuális kivitelezési készültsége 75 %-os, folyamatosan zajlanak a minőségi ellenőrzések, a csatorna kamerás vizsgálata és víztartási próbái.
A szennyvíztisztító telep készültsége 50 %-os, a beton műtárgyak kivitelezése befejeződött, jelenleg minősítésük és víztartási próbáik folynak. A következő hetekben kezdődik a gépészeti szerelés és a kiszolgáló épület építése.

A kivitelezést követően az ősz folyamán indul a 6 hónapos próbaüzem. Ebben az időszakban kezdődik a lakossági rákötés az elkészült rendszerre, és végzik el a beépített gépek, berendezések üzempróbáját, az átemelő szivattyúk kapacitás mérését. Az ősz elején elkezdődik az aszfalt burkolatú utak helyreállítása.

A beruházás a környezeti terhelés csökkenésétől kezdve az ingatlanok értékének növekedéséig számos társadalmi és gazdasági előnnyel jár Kaposmérő számára.

Címkék: szenyvíz, elvezetés, kaposmérő, önkormányzat, gazdaság