Minden eddiginél többen jelentkeznének diákmunkára a munkaközvetítők tapasztalatai szerint. Most már a kormány is besegít, külön programot hoztak létre, hogy segítség a dolgozni vágyó fiatalokat.

A program célja, hogy elősegítse a nyári diákmunkát kereső nappali tagozatos, tanulói jogviszonyban lévő fiatalok munkatapasztalat illetve jövedelemszerzését. A programban történő részvétel első lépéseként a nappali tagozatos diáknak személyes okmányaival, illetve érvényes diákigazolvánnyal vagy iskolalátogatási igazolással kell a munkaviszony kezdete előtt a a helyi Munkaügyi Kirendeltségre befáradni, ahol egy regisztrációt követően részt vehet a programban.

A projektben résztvevő önkormányzatok vagy önkormányzat fenntartásában álló, alapfeladatot ellátó, intézmények a diákok foglalkozatását legkorábban 2013. július 1-jétől legfeljebb 2 hónapramunkaviszony biztosítják.

Fontos kritérium ha valaki diákmunkásként szeretne dolgozni, hogy legyen érvényes adóazonosító kártyája. Ezt a legegyszerübben  a NAV ügyfélszolgálatán, vagy az adóhivatal honlapján ingyenesen hozzáférhető nyomtatvány kitöltésével lehet igényelni.

Ne felejtsük el azt se hogy diákmunka esetén is adózni kell a bevételek után. A törvény szerint diákokat a minimálbérnek megfelelő órabérért lehet foglalkoztatni, ez jelenleg bruttó 564 forint, a 16 százalékos szja-t leadózva így óránként 474 forint marad a diákmunkás zsebében.

További segítséget nyújthat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiadványa, amit kifejezetten diákoknak készítettek, a könnyebb informálódás érdekében:

Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól!

 

 

Címkék: munkaügy, diákmunka, nav, kormány, somogy, kaposvár, gazdaság