5504 Duna artere apadas idejen Szigetcsep korzeteben.jpg


A Duna apadása a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén kis mértékben felgyorsult, nahgyjából óránként 2 cm-t csökken a vízszint, a korábbi 1 cm-hez képest, így tegnap este 10 óra után a 850 cm-es érték alá süllyedt Mohácsnál.

5499 Duna artere apadas idejen Dunavecse korzeteben.jpg


Kedden vízügyes szakemberek megszüntették a mohácsi komplejáróban kiépített ideiglenes árvízvédelmi elzárást. A fakadóvizek visszahúzódása folyamatos, csak a legmélyebb területeken vannak már jelen. Újabb helyeken a kedvező feltételeknek köszönhetően (apadó vízállás, száraz meleg idő) további megjelenésre már nem kell számítani.

5500 Duna artere apadas idejen Szalkszentmarton korzeteben.jpg


A Kölked-Bédai belvízvédelmi szakaszon a Bédai szivattyútelepen már megszüntették a belvízvédekezést; Dunaszekcső térségében pedig az az árvízi veszélyeztetettség szűnt meg.

5501 Duna artere apadas idejen Tas korzeteben.jpg


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a júniusi dunai árvíz során kárt szenvedett gazdálkodók figyelmét, hogy 2013. június 24-ig kell bejelenteni a mezőgazdasági károkat!

5502 Duna artere apadas idejenTas korzeteben.jpg


A káreseményeket (az árvíz által okozott közvetlen elöntési károkat, és annak közvetett hatásait, így a belvízkárokat, a védekezés miatt bekövetkezett taposási károkat, valamint a menekülő vadak által okozott károkat) a NÉBIH honlapjáról letölthető „Árvíz 2013 – adatszolgáltató lap” kitöltésével, kizárólag személyesen, a falugazdászoknál lehet bejelenteni.

5503 Duna artere apadas idejen Szigetcsep korzeteben.jpg


Fontos, hogy a 2013. évi dunai árvíz kárfelmérése során tett bejelentés nem helyettesíti az agrár-kockázatkezelési rendszerben előírt kárbejelentést!

forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Címkék: bejelent, Duna, apad, mezőgazdasági, árvíz, kár