"Minél többet képezni magát az embernek, utánaolvasgatni dolgoknak és érdeklődni a szakma iránt, ez a legfontosabb. Meg az, hogy szeressük, amit csinálunk." Ezt mondta a KaposPontnak egy fiatal gázkészülék szerelő. Horváth Ádám a középiskola elvégzése óta készül arra, hogy megszerezze a mesterlevelet. Magának és édesapjának is tartozik ezzel, aki már több mint 20 éve van ebben a szakmában. A fiatalember az ő nyomdokaiba akar lépni.

Ádámon kívül még 17 somogyi gázszerelő vehette át a mesterlevelét a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén. A szervezet elnöke, Varga József szerint mesternek lenni rangot jelent: "abban a versenyben, ami a mai világban van, csak a jobbak, aki többet tudnak, nagyobb a gyakorlati tapasztalatuk, csak azok fognak fönnmaradni."

mesterlevél


A kamara a szakma kiváló tanulóit és felkészítő tanáraikat is díjazta. A megyéből az országos tanulmányi versenyeken a legjobb eredmény idén egy második helyezés volt. Ezt Kovács Gergő érte el, az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola diákja, aki a vizsgák egy része alól is felmentést kapott és ezzel az oklevéllel a zsebében, talán állást is könnyebben kap majd.

A szakma kiváló tanulói néhány év gyakorlatot követően mind a mestervizsgát célozzák meg. Leginkább azért, mert egyre több szakterületen lesz elengedhetetlen ahhoz, hogy önállóan dolgozhassanak.

Címkék: mesterlevél, SKIK, elismer, szakma, tanuló, ipar, gazdaság