Július 1-jével immáron déli szomszédaink is az Európai Unió tagjai lesznek. Ez több változást is jelent az oda készülőknek.

Az egyik legfontosabb változás, hogy az Európai Uniós jogszabályok értelmében a közösség területe vámjogi szempontból belföldnek minősül, így a horvát csatlakozást követően megszűnik a vámhatár Magyarország és Horvátország között. A csatlakozást megelőzően érvényben lévő úgynevezett vámmentességi törvényrendelkezései helyett a vonatkozó uniós és hazai szabályokat kell figyelembe venni, amelyek nagyságrendekkel kedvezőbb feltételeket teremtenek az utazók számára.

A leglényegesebb változást tehát a vámhatármegszűnése jelenti. A csatlakozást követően az utazók értékhatárra való tekintet nélkül hozhatnak magukkal Horvátországban vásárolt termékeket, anélkül, hogy vámot vagy általános forgalmi adót kellene a horvát termékek után fizetniük. A megvásárolt termékek eredetét ugyanokkor továbbra is ellenőrizhetik magyar oldalon, így a vásárlás során célszerû számlát vagy nyugtát beszerezni. A vámhatár megszűnése miatt a határon történő vámellenõrzés megszűnik, viszont a schengeni szerződésből fakadó ellenőrzési feladatok továbbra is megmaradnak.  Így az úti okmányok (útlevél, személyi igazolvány) ellenőrzését változatlanul a rendőrhatóság végzi a határon.

Az élelmiszerek tekintetében Magyarországra a csomagolt és szavatossági idővel ellátott élelmiszerek a csatlakozást követően korlátozás nélkül, az egyéb élelmiszerek (pl. tojás, nyers hús stb.) az eredetet igazoló pénzügyi bizonylat (pl. számla) birtokában hozhatóak be uniós tagállamból. Jövedéki termék (pl. pálinka) behozatala során az eredetet és a jövedéki termék adózott voltát egyaránt igazolni kell. Adójegy nélküli cigaretta vagy zárjegy nélküli alkohol (22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú ital) továbbra sem hozhatóak be Magyarországra.
Az útleveleket, vagy személyigazolványokat azonban továbbra is kérik majd a határon, Horvátország ugyanis még nem lesz a schengeni övezet tagja.

Címkék: csatlakozás, terület, vám, horvátország, gazdaság