A gyenge forgalmat a vendéglátósok és a kereskedők is megérzik. Nem csak hétköznap, már hétvégén egyre több a zárva tartó üzlet. A KISOSZ turisztikai, szezonnyitó vállalkozói fórumán elhangzott, sokan már külföldön keresik a boldogulásukat.

Egy évvel ezelőtt a június tizedikei hétvégén a napi átlaghőmérséklet 20 fok körül volt a Balatonon. Akik kimerészkedtek, azok napozni is tudtak. Ma délelőtt viszont szemerkélt az eső, alig voltak az utcán. Csak néhány pecéás ült a parton.

Petrováczék Budapestról jöttek. Májustól októberig Balatonszemesen vannak. Azt mondják, kevés hozzájuk hasonlóval találkoztak.

- Az utcánkban is mikor volt egy pár napig jó idő, egy hónappal ezelőtt, akkor voltak lent, most már hetek óta nincsenek lent, mert az üdülőtulajdonosok sem jönnek le, mert ilyen az időjárás és ebből kifolyólag a vendég kevés.Ez az idő egy nem egy nyári időszak, tehát nem olyan időjárás van mint szokott lenni nyáron, nemsokára lesz egyébként Medárd napja, úgyhogy lehet, hogy 40 napig ez lesz - Petrovácz István, Budapest
.
A part mentén zárva táblával, vagy lelalkatolt üzlettel lehet találkozni. Nem csak hétköznap, hétvégén is ez a kép fogadja az idelátogatót.

Az egyik balatonszárszói grill étteremben is csak két vendéggel találkoztunk ebédidőben. A tulajdonos az esős idő ellenére bizakodó és jó szezonban reménykedik.

- Én azt gondolom, hogy ha hideg lesz akkor ezt is túléljük, nem egy szezonból kell megélni senkinek, tehát aki arra készül, hogy most egy szezon és megoldódik az élete, akkor az felejtse el a balatoni vengéglátást. Akkor annak el kell mennie egy melegvizes helyre és akkor ott neki télen-nyáron jól fog menni - Debreczeni József, étteremtulajdonos, Balatonszárszó.

A KISOSZ mai balatoni fórumán a szezonnyításról szóltak a vállalkozásoknak a hatóságok szakemberei. Az online pénztárgépek bevezetése például több százezres kiadást is jelenthet a tulajdonosoknak. Ezt a rossz idő miatti csökkenő vendégforgalom mellett nehezen tudják majd kitermelni és inkább külföldön próbálkoznak.

- Nagyon jó és sok szakképzett vendéglátós, kereskedő, de most már a vállalkozói is megindult Ausztria, Olaszország, Anglia irányába - Kertész Rezső megyei társelnök, KISOSZ.

A KISOSZ a gépenkénti 50 ezer forintos állami támogatást kevésnek tartja. Térítésmentes, vagy legfeljebb 20 százalékos önrészt javasol, valamint kéri
a minisztériumtól, hogy a bevezetést halassza el a szezon végére.

 

Címkék: esős, üdülő, rossz, szezon, balaton, gazdaság, időjárás