Jelentősen drágulhat a közétkeztetés - írja a Világgazdaság és a Magyar Hírlap csütörtöki száma. A Magyar Hírlap beszámolója szerint a közétkeztetés tervezett reformjáról egyeztetett szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetők Szövetsége. A tárca által előterjesztett rendelettervezet szerint személyenként legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget, vagy gyümölcsöt kell biztosítani az egész napos étkezés során. Emellett a só- és zsírbevitelt is szigorúan szabályozza a várhatóan 2014. január elsején életbe lépő rendelet.

Tettinger Antal, a közétkeztető vállalkozásokat tömörítő szervezet elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, a tervezet nagyon ígéretes és előremutató, ugyanakkor a jelenlegi nyersanyagnormából - iskolák esetében napi 354 forint - nem lehet teljesíteni a benne foglalt előírásokat. Kérdés az is, hogy az önkormányzatokat vagy a szülőket kötelezik arra, hogy a számításaik szerint harminc-hetven százalékos áremelkedést finanszírozzák - mondta Tettinger Antal.

A Világgazdaság cikke szerint a hazai tulajdonban álló társaságok, amelyek naponta több mint 500 ezer adag ételt főznek, arra hívták fel a figyelmet, hogy a közétkeztetés átalakításáról szóló tervezet több olyan rendelkezést is tartalmaz, amelyek bevezetése éppen az egészségmegőrzést veszélyeztetné. A Magyar Hírlap szerint a tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Címkék: menza, emelés, tárgyalás, drágul, ár, gazdaság