A Szállás.hu összegzése szerint a magyar szállásadók többségénél csak minden tizedik vendég hagy hátra valamit a szobájában, 10 százalékuk szerint ugyanakkor gyakoribbak az ilyen esetek, a nyaralók akár negyede is elfelejt ezt-azt összepakolni. Leggyakrabban ruhaneműket hagyunk a szobákban, ezt szorosan követik a szépségápolási és higiéniai termékek, de a gyerekjátékok is gyakori szereplői a talált tárgyak listájának. A ruhaneműk a legkülönlegesebb dolgok listáját is vezetik, legalábbis számukat tekintve: a fehérneműket is ide számítva a szállásadók 27 százaléka talált már valamilyen emlékezetes darabot, hiszen volt, aki egy komplett kórusruhát talált, más póthajat és műfogsort.

Az is előfordult, hogy jelentősebb összeget hagytak valamelyik félrehajított darab zsebében, a „legnagyobb fogás” egy ház árának megfelelő összeg volt. A legértékesebb talált tárgyak között az ékszert és a műszaki cikkeket említették leggyakrabban a szállásadók, ugyanakkor a művészetpártolók között is vannak feledékenyek: volt, aki nagy értékű festményt, más egy Herendi porcelánkészletet felejtett a szobájában.

Megesett, hogy életmentő gyógyszerek, mankó, inzulin injekció, protézis vagy egy légzőkészülék maradt a szálláson. A szokatlan talált tárgyak között a válaszadók 9 százaléka jelölt meg szexuális segédeszközöket.

A megkérdezett szálláshelyek közül hétnél még az is előfordult, hogy az üdülésre elvitt kisállatot vagy valamelyik családtagot – gyerekeket, illetve egyszer a feleséget – felejtették ott a vendégek elutazáskor.

A szálláshelyeken egyébként az általános gyakorlat szerint a vendég visszaérkezéséig megőrzik, vagy ha erre mód van, elpostázzák a talált tárgyakat.

Címkék: elfelejtett, talált, tárgyak, felmérés, szállás, gazdaság