Varga Mihály a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara éves küldöttgyűlésén azt mondta: nem dől össze a világ, ha június 30-ig nem sikerül az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépeket integrálniuk a vállalkozóknak. Márpedig a februári közlönyben megjelent rendelkezés szerint május 1-jéig kellett volna lecserélni azokat a kasszákat, amelyek nincsenek ellátva elektronikus naplóval és amelyeket így az adóhatóság szerverére sem lehet rákötni. A türelmi idő elvileg június 30-ig tart, ám az már most látszik, hogy a cégek többsége nem cserél addigra.

Somogyban nagyjából nyocezer vállalkozást érint a kötelezettség, az országban azonban 400 ezer pénztárgépről beszélhetünk. Nyolcvan százalékukat cserélni kellene. Egy új pénztárgép nagyjából százezer forintba kerül. Néhány típust viszont át is lehet alakítani, ami pár tízezer forintból megúszható. A gond az, hogy a hazai pénztárgép-piac éves átlagban csupán a mostani igény töredékét forgalmazza.

A Kapos-Coop Zrt. kereskedelmi igazgató, Hatta József azt is mondja, hogy a csere nem minden: "ehhez egy szervízháttér is szükséges, aki a pénztárgépeket beüzemeli, és itt is van egy szűk keresztmetszet is, mert ekkora volumenű gépparkot napi szinten letelepíteni és beüzemelni, bizony ez is feladja a leckét".

Az átállás legalább két napot vesz igénybe. A legtöbb szezonális vállalkozásnak azonban ez esetenként komoly bevételkiesést is jelenthet. A KISOSZ társelnöke Kertész Rezső szerint éppen ezért halasztani kellene a kötelező bevezetést.

Ha halasztás nem is lesz, az adóhatóság azt ígéri: mivel ismerik a csúszás okát, a határidő után sem büntetnek még egy darabig.

A pénztárgépek gyártói és forgalmazói most a számítástechnikai alkatrészek tömeges beszerzésével vannak elfoglalva. Legtöbb helyen azt nyilatkozták: nyár közepéig az összes kasszát le lehet majd cserélni.

Címkék: pénztárgép, csere, határidő, büntetés, adó, gazdaság