Ameddig a szem ellát, minden terület külföldi kézben van Szentgáloskér határában. Főleg osztrákok és olaszok gazdálkodnak itt. A magyar gazdák már nem tudnak földet venni, mert a külföldiek felverték az árakat. Egy környékbéli családi gazdálkodó, Takács Ernő az eddigi gyakorlatot elfogadhatatlannak tartja, mert így nem jutnak földterülethez. Azt mondja: emiatt viszont a gazdálkodás bővítése is nagyon nehéz.

Ezen a helyzeten változtatna az új büntető törvénykönyv, amely júliustól lép életbe. Súlyosan megbüntetik majd azt, aki zsebszerződést köt. Fóris Kálmán, ügyvéd azt is kiemeli, hogy aki ez ellen a passzus ellen vét, az bűncselekményt követ el, méghozzá olyat, amelyik 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Ráadásul bünteti a közreműködőket: a közjegyzőt, az ügyvédet és az ingatlanközvetítőt is.

Ez egy nagyon szigorú büntetési tétel. Azt kell vizsgálni, ha két ember szerződést köt, mi volt az ő akaratuk és szándékuk. Ezt pedig egy tegnap benyújtott, új Fideszes törvényjavaslat szerint az ügyészség fogja vizsgálni: pert indíthat, hogy megsemmisítse zsebszerződéseket. Az érintett termőföld visszaszállna az államra. Ezután pedig az egykori tulajdonos már bírósági úton sem követelhet kártérítést.

Ha pedig valaki nem, vagy késve szolgáltat adatokat az ügyészség kérésére, tetemes bírsággal sújtható. Ez cégeknél elérheti az 5 millió forintot is.

Címkék: jog, feljelent, zsebszerződés, spekuláns, terület, föld, büntet, eljárás, gazdaság