Bakondi György azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy Molnár Bélával, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőjével, Mácsai Antallal, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével és Bércesi Ferenccel, a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatójával tájékozódott a Drávát érintő vízügyi és katasztrófavédelmi felkészülés helyzetéről.  

Mint mondta, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén csak akkor lehet számítani árvízi jelenségekre, ha az időjárás szélsőségesen csapadékosra változik. Egyelőre a kedvező időjárási prognózisok alapján nem kell fokozott veszélyre és beavatkozásokra készülni. Ezzel együtt, tette hozzá, a katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatban áll a vízügyi igazgatóságokkal, azok külföldi társszerveivel, így a helyzet kedvezőtlenebbre fordulása esetén gyorsan tudnak reagálni.


Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, a magyarországi folyók mentén jelenleg 1321 kilométer hosszan folyik árvízi védekezés, ebből 258 kilométeren - főként a Közép- és Alsó-Tisza vidékén - harmadfokú a készültség. Az ár mindenhol levonulóban van.     Bakondi György az elmúlt fél év tapasztalatait összegezve elmondta: a katasztrófavédelem részéről országosan 2547 ember 620 technikai eszközzel vett részt árvízi és belvízi védekezésben, s mintegy 150 ezer homokzsákot mozgattak meg. Országosan 189 embert kellett kitelepíteni, közülük kilencen belvíz miatt még nem térhettek vissza otthonukba.

Címkék: készülni, árvízre, kell, Dráva, nem, gazdaság