A sertéshúst választják a lányok a rántottgomba helyett az Eötvös középiskola konyháján. Ez a legnépszerűbb étel.


Tímea a húson kívül a tésztákat részesíti előnyben. Legszívesebben mindig ezt választaná.
- Van amelyik ízlik van, amelyik nem. Változó, attól függ, hogy mi a kaja - mondja Fekete Tímea.


A szakácsok szerint nehéz a diákok kedvében járni. Vannak, ugyanis akik egyáltalán nem esznek zöldséget-gyümölcsöt.


Itt az Eötvösben minden nap kerül zöldség vagy gyümölcs az asztalra. Már évek óta igyekeznek egészéges ételeket adni a diákoknak. Hetente 3-szor főzelék van. Persze ezeket a diákok kevésbé kedvelik.


- Ha a bölcsődében megfelelő mennyiségű zöldáruhoz, illetve főzelékekhez és gyümölcsökhöz szoktatnák a gyerekeket akkor 15-18 éves korig ez egy megszokott étel lesz amit természetesen itt is el tudnak fogyasztani. Most jelen pillanatban óckodnak tőle. Megeszik, megeszik, de jobb lenne a pizza a hasábburgonya - mondja Magyar Tiborné, a Koktél Party Kft. ügyvezetője.


Az ÁNTSZ felmérése szerint minden második konyha képtelen megfelelni az általuk előírt követelményeknek. A menzán túl sok szénhidrátot és sót használnak, és kevés zöldséget, és a gyümölcsöt.


A most elkészült új jogszabálytervezet ezen változtatna. Az életkornak megfelelő energiabevitelt ajánlanak. Eszerint az étlapon fel kell tüntetni az ételek energia-, zsír-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, és sótartalmát. Egész napos étkeztetés esetén pedig biztosítani kell legalább fél liter tejet, vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, és minden étkezéshez zöldséget.

A szakemberek szerint így csökkenhet az elhízás veszélye.


- A gyerekek 25-30 százaléka vagy nagyon nagyon túlsúlyos, vagy elhízott. Vagy kevés táplálékhoz jutnak. Vagy amihez jutnak nagyon rossz az összetétele. Ezen szeretne a jogszabály változtatni - teszi hozzá a SMKH  közegészségügyi osztályvezető, népegészégügyi szakigazgatási szerv közegészségügyi osztályvezetője, Dr. Jankovics Judit.


A tervezetet május 10-éig lehet véleményezni. Ha elfogadják, januártól már csak egészéges étel kerülhet a menzákra. Mivel a jogszabály a kórházakra és az idősotthonokra is vonatkozna, a felnőttek egészségi állapotának javulását is várják tőle.




Címkék: zyíros, kitiltanák, ételeket, menzáról, gyerkeke, meza, gazdaság