Óriási pusztítást végeznek a kárókatonák a Balaton környékén. A falánk madarakra a horgászok is panaszkodnak, mert elviszi előlük a zsákmányt. Hajdú Tamás, Marcaliból azt mondja: a halászmadarak nemcsak a pikkelyeseket irtják, hanem az ürülékükkel a növényzetet is.

Egy kifejlett kormorán naponta több mint fél kiló halat is elfogyaszthat, ami komoly veszteséget okoz a halágazatnak. Az idei tél ráadásul kedvezett is a kárókatonánk. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Füstös Gábor szerint idén az volt a legnagyobb gond, hogy a jégpáncél sem sietett a halászok segítségére. Mivel a tó nem fagyott be, így volt olyan időszak, amikor egyszerre 3-5000 madár is lakmározott. Ráadásul a kormorán vadászat közben megsebezheti a halat; így azok könnyedén kaphatnak különböző fertőzéseket, amitől ugyancsak nő a halgazdaság vesztesége.

Mostanában hangos durranással riogatják a madarakat. A lövéstől egy pillanatra ugyan megijed a kormorán, de aztán hamar visszamerészkedik. Az irmapusztai tógazdaság vezetője, Fekete Áron úgy véli, az lesz a vége, hogyha a figyelmeztető lövésekkel nem érnek el eredményt, akkor a későbbiekben már nem mellé fognak célozni. A társaság egyébként évente 205 madár kilövésére jogosult.

A madarak elriasztása évente csaknem 1 millió forintjába kerül a halgazdaságnak. A lövéseket ugyanis minden nap le kell adni, a lőszer pedig drága.

Címkék: kárókatona, kormorán, pusztít, hal, Balaton, gazdaság