A szocpol könnyítését és kiszélesítését tervezi a kormány, valamint bővítenék azok körét is, akik élni tudnak az államilag támogatott lakáshitelekkel. Eszerint használt lakásokat is lehetne vásárolni, illetve a félszocpol a már meglévő lakás felújítását tenné lehetővé. Ingatlanközvetítők azt mondják, miután a korábbi kamattámogatást senki nem vette igénybe, ettől beindulhat a piac.

Alapvető változásokat hozhat az államilag támogatott lakáshitelek terén a nemzetgazdasági minisztérium tervezete. Már nem csak új építésű, hanem használt lakás vásárlására is felhasználható lenne a támogatás. Új lakás esetén legfeljebb 30 milliós, használtnál pedig 20 millió forintos ingatlannál lehetne igénybe venni. A kölcsön felső határa 15 és 10 millió forint. A kamattámogatás időtartama 5 év, mértéke állandó lenne.

A javaslat másik része a szocpolt érinti. Eszerint 60 helyett már 45 négyzetméteres lakás vásárlására is igénybe lehetne venni. A használt lakás vásárlásához bevezetnék a "félszocpolt", ami az új lakásokra vonatkozó alaptámogatás összegének az 50%-a lenne. Kettő vagy több gyermeket nevelő családok számára a "félszocpolt" meglévő lakásuk bővítésére is elérhetővé tennék. A számlákkal igazolt költségek felét állná az állam.

Az ingatlankereskedők szerint a szocpol támogatás fellendítené az évek óta pangó piacot.

- Igazából szerintem a használt lakások piacát mozgatná meg jelentősen, mert újépítésűek igazából mostanában nem nagyon épültek, de a használtaknál a mostani alacsony ingatlan árakhoz nagyon nagy segítséget nyújtana ez a támogatás - mondta a Géniusz 99 Ingatlanközvetítő Kft. üzletvezetője, Oláh Miklós.

A négyzetméterenkénti vételár felső határát is meghúzzák a tervezetben. Somogyban Kaposváron 200 ezer, városokban 160, más településeken 120 ezer forint lenne ez.

Információink szerint már ma nagy volt az érdeklődés egyes pénzintézetekben a szociálpolitikai támogatások iránt. Az általunk megkérdezett bankok, illetve ingatlanforgalmazók azonban felhívják a figyelmet, hogy ez még csak tervezet, nem tudni, hogy a kormány mikor fogadja el és mikor léphet életbe.

A hírek szerint viszonylag gyorsan szeretné elérhetővé tenni a kormány az új kedvezményeket, akár már áprilistól. Előtte azonban ehhez több jogszabályt is módosítani kell.

Címkék: félszocpol, kormány, szocpol, lakás, támogatás, gazdaság