A program eredményeként 2014-től olyan ivóvizet szolgáltatnak majd a lakosságnak, amely már minden szempontból megfelel az Európai Unió előírásainak.

A társulást alkotó településeken a szolgáltatott ivóvízben jelenleg az Európai Unióban előírt határértékeket meghaladó mértékben találhatók egyes összetevők: Polányban, Mernyén és Mernyeszentmiklóson a kút vízében magas a vas- és az ammóniumtartalom, Ecsenyben az ammónium határérték feletti. Az "Egészséges ivóvíz az életünkért" Ecseny- Polány-Mernye (Mernyeszentmiklós) Községek Ivóvízminőség-javítása című projekt terveit megvalósításra javasolta a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ. A mintegy 271 millió forintos beruházási költség 87,5 százalékát az Európai Unió és a magyar állam támogatása biztosítja. A magas támogatási tartalom mellett is jelentős összegű a fennmaradó önrész, melyet segítség nélkül nem tudnának előteremteni az önkormányzatok. E probléma áthidalását szolgálja az EU és a BM Önerő alap, melyekhez pályázatot nyújtott be a társulás. Az EU önerő alap támogatását megnyerték, a megítélt összeg egyharmada már meg is érkezett a társulás számlájára.

- A projekt megvalósítási szakasza 2012 szeptemberétől 2013. december 31-ig tart – tájékoztat a helyzetről Ellenberger Tamás társulási elnök. –  Az elmúlt hónapokban az EU-s hirdetőtábla kihelyezésével, önkormányzati hirdetményekkel, frissülő honlappal kezdődött meg a lakossági tájékoztatás. Közben az együttműködő partnerek kiválasztása is folyik, készül a közbeszerzési dokumentáció a projektmenedzsmentre, a műszaki feladatokra és az építési munkákra. Ez még nem a látványos munkák ideje, azok remélhetően a tavasz végén indulnak. Az eljárás végén a nyertes kivitelezőt majd mindegyik településen lakossági fórumok keretében mutatjuk be.

Az idei év során mindhárom településen lesz építkezés: az ecsenyi és a polányi vízműben (egy kutas vízművek jelenleg) az új, komplex vízkezelés kiépítése mellett a vízellátás biztonságának fokozása érdekében tartalékkút fúrása történik kútfej kialakítással, gépészettel, nyers víz vezetékkel. Polányban egy 30 m3-es térfogatú víztorony épül. A meglévő mernyei vízmű rekonstrukciója is megvalósulhat a projektnek köszönhetően, Mernye és Mernyeszentmiklós településrészek között pedig összekötő vezeték épül. Mindhárom ivóvízminőség javítással érintett vízműnél megoldódik a hálózatok mechanikai tisztítása, kialakítják a mosatáshoz szükséges hálózati csomópontokat, és a vízhálózatokon egyéb rekonstrukciók is megvalósulnak. A fejlesztés során mintegy 3 ezer lakosnak lesz egészségesebb az életfeltétele.





Címkék: Polány, Mernye, ivóvíz, gazdaság, támogatás, program