Több mint 3000 diák tanul a Kaposvári Egyetemen. Kiváló technikai feltételek mellett négy karon tanulhatnak a hallgatók.

Idén csaknem 900 millióbóval kevesebbet kap a somogyi campus. Az egyetem, így már csak 9 milliárd forintból gazdálkohat. Az állami forráskivonás miatt létszámcsökkentést hajtanak végre.

- Akiknek nincs meg az óraszámuk, vagy szakmailag úgy ítéli meg a tanszék, a dékán asszony úgy ítéli meg, hogy az ellátható egyetemi, belső forrásból is, akkor felesleges külső megbízási szerződéssel alkalmazni oktatókat. Ez jelentős összeg közel 200 millió forint - mondta a Kaposvári Egyetem rektora, Prof. Dr. Szávai Ferenc.

A megbízási szerződéssel dolgozók egy részétől válik meg az egyetem. Az ő feladatukat a státuszban lévő, állandó oktatók veszik át. A gyógypedagógia és pszichológia területén a külső szakemberek nélkül nem megoldaható a képzés, így őket nem bocsájtják el. A változás főként a művészeti és a pedagógiai kar külsős oktatóit érinti.

Más egyetemeken sem egyetemen úszták meg az oktatók az elbocsátást. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete hiába kérte, hogy a felsőoktatási kerekasztal munkájába vonják be őket, eddig nem sikerült. Az átalakításokat kénytelenek elfogadni, de tartanak a túlterheléstről.

- Nem lehet egy oktatóra végeláthatatlan mennyiségű óraterhelést rányomni, sajnos ezek az intézkedések az oktatás színvonát fogják csökkenteni - véleményezte a döntést a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Tőrös Szilárd.

A szakszervezet szerint minden felsőoktatási intézmény megszorítást tervez, de sokan bíznak abban, hogy a kormány mentőövet dob nekik és túlélik ezt a nehéz időszakot.

Címkék: forrás, oktatók, hiány, egyetem, gazdaság, kaposvár