Azt mondják, ha a kormány nem veszi komolyan őket, eltűnhetnek a kiskereskedők.

A jövőben ez a 100 forint is azonnal megjelenik az adóhivatal rendszerében, amint beütik a pénztárgépbe. A kormány ugyanis minden kisvállalkozót arra kötelez, hogy a kasszát összekösse az adóhivatallal. Így fehérítené a kormány a gazdaságot. A kereskedők szerint azonban nem mindig életképes ez a rendszer.


Kárpáti Péter nem érti, miért csak a kiskereskedőkre vonatkozik ez a kormánydöntés.
- A pénztárgépeket a gazdaság teljes egészére terjesszék ki, a kínai piacos, a mozgóárus, mindenki, ha így lesz, azt mondom partnerek vagyunk ebben - mondja Kárpáti Péter vállalkozó.


Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője segítséget ígért a somogyi vállalkozóknak.
Azt mondja: részben technikai okok miatt, részben ésszerűségi okok miatt komoly problémát okoz a vállalkozásoknak, és ezt természetesen ő a kormány felé továbbítani fogja.


A somogyi kereskedők, kisvállalkozók 18 pontban fogalmazták meg aggályaikat az őket érintő kormánydöntésekkel kapcsolatban. Ilyen például, hogy –ahogy ők fogalmaznak- ne ötletbörze legyen a törvényalkotás, csökkentse az állam és az önkormányzat a közterheket, legyen egyszerűbb az adminisztráció és ne támogassák a mulitkat, hanem a kicsiket segítsék.


Somogyban több ezren dolgoznak a kiskereskedelemben és a vendéglátásban. Sokuknak ez az egyetlen bevételi forrásuk.


- Nem kicsi a tét, ha valamit elrontunk, azzal találjuk szembe magunkat, mint Ausztriában 90%-ban a gyerek, unoka továbbviszi a vállalkozást, addig Magyarországon pont fordítva 90 százalék nem akarja a vállalkozást továbbvinni - mondja Kertész Rezső, a KISOSZ ügyvezető társelnöke.

Címkék: kisvállalkozások, vészharangot, kongatnak, eltűnhetnek, somogyi, gazdaság