Ott már 15 ezer diák eszik több gyümölcsöt, zöldséget és kevesebb szénhidrátot és sót.  

A mérői iskolában naponta átlagosan 300 forintból hozzák ki az ebédet egy főre. A kormány azonban idén 50%-kal, évi 68 ezerről 102 ezerrel emelte meg azt az állami támogatást, amit a közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozók egy gyerekre fordíthatnak. Így lehetőség nyílik arra, hogy egészségesebb ételeket kapjanak a diákok.

- Akkor megpróbálunk minél több gyümölcsöt, húst, vitamint a gyermekeknek ugye egészségesebben főzni - mondta László Gábor főszakács.

Erre szükség is van. A legutóbbi felmérés szerint ugyanis a menzában túl sok szénhidrát és só van, ellenben kevés a zöldség, és a gyümölcs. Probléma az is, hogy a legtöbb étkeztető nem veszi figyelembe az életkori sajátosságokat.  

A Mintamenza program ezeken akar változtatni. A mozgalom Békés megyéből indult, ahol már 15 ezer gyermek ehet egészségesebben.

- Ezzel tudjuk csökkenteni a túlsúlyos gyermekek számát, tudjuk csökkneteni a későbbiekben kialakuló szív és érrendszeri betegségek, daganatos számát , tehát úgy gondoljuk hogy népegsészsgügyi jelentősége van ennek a programnak - mondta a Békés megyei tiszti főorvos, Dr. Mucsi Gyula.

Somogyban is indul a program. Itt 130 gyermekétkezetető csatlakozhat a programhoz, amelyek 30 ezer gyermekre főznek.

- A jelentkezés önkéntes, írásban fogjuka közétkeztetőket értesíteni és az ő visszejelzésüket követően vesszük fel a személyes kapcsolatot - tájékoztatott az SMKH népegészségügyi szerv megyei tisztifőorvosa, Dr. Fadgyas Erzsébet.

A szakemberek azt mondják: 30 éves rossz folyamtot nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni.

- Elsősorban az étlapoknak a szezonalitása, a valós termékek bevitele változik meg, kényelmi termékek rovásásra. Ez azért is fontos, mert így egy ellenőrzőtt, helyből származó, minőségi, ásványi vitamintartalmú, gazdag termékekből fogják az ételeket elkészíteni a kollégák - mondta a Mintamenza Program szakmai vezetője, Prohászka Béla.

Somogyban a programban gyermnekgyógyász, dietetikus is részt vesz, a segítők kiképzése pedig most folyik.

Címkék: minta, figyelik, program, menza, diák, somogy, gazdaság