Felméri Kaposvár, hogy miként lehetne még többet spórolni az energiaszámlákon. A város célja, hogy a lehetőségekhez mérten teljesen függetlenedjen az energiaszolgáltatótoktól és amit lehet, azt alternatív energiával váltson ki. Kaposvár már most is csaknem 100 millió forintot spórol évente az energetikai beruházásoknak köszönhetően. Most azt is vizsgálják, hogyan lehetne az intézményeken túl a háztartásokat is az olcsóbb energiára kötni.

Már zajlik a távhővezeték bővítése, augusztusra 6 kilométerrel lesz hosszabb. Erre kötik majd rá a Berzsenyi iskolát, az Eötvös szakközépiskolát és a Munkácsy gimnáziumot is. A kórház is rácsatlakozik a rendszerre. Ők majdnem annyi hőt fogyasztanak majd, mint az összes, 6800 távfűtéses panellakás együttvéve. Később pedig a tervezett biomassza erőműből származó hőt is fel tudják használni.

- Biztosítja a lehetőséget, hogy a város egy biomasszával vagy egyéb más megújuló energiából lévő hőt a lakosságnak el tud juttatni ezen a hálózaton keresztül - mondta a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt.  műszaki vezetője, Zanatyné Uitz Zsuzsanna.

Így gazdaságosabbá válik a hőellátás. A biomassza üzem a volt Füredi laktanya területén épülne meg. A város már tárgyal a befektetővel.

Egy éven belül a közvilágítás korszerűsítésének a költségei is megtérülnek. Két éve energiatakarékos égőkre cserélték a közterületi lámpák nagy részét.  

- 2254 darab 80 wattos higanygőz lámpát cseréltünk le energiatakarékos kisnyomású Na-lámpákra. Ez összességében éves szinten mintegy 24 millió forint megtakarítást jelent - mondta a Kaposvári Önkormányzat műszaki igazgatója, Bajzik Imre.

A fürdőt már május óta kizárólag a cukorgyárban előállított biogáz fűti. Ezzel évente 60 millió forintot spórol a város.  

A polgármester azt mondja, minden intézkedést azért hoznak, hogy a kaposváriak olcsóbban jussanak a szolgáltatásokhoz: - A legnagyobb önellátásra tudunk berendezkedni, ezért keressük azokat az új energiaforrásokat amely azt eredményezi, hogy nem kell majd annyi villanyt venni az Eontól, nem kell majd annyi gázt vennünk az Eon üzletágától, mert önmagunk is elő tudjuk állítani és ezt olcsóbban tudjuk megtenni, mintha vásárolnánk - tájékoztatott Szita Károly polgármester.

Kaposvár a napenergia felhasználásában is gondolkodik. Energetikai felmérést készítenek. Azt vizsgálják, hogy a közintézményeken kívül, hogyan lehetne ellátni a társasházakat vagy akár a családi házakat megújuló energiával.

Címkék: függetlenség, energia, Szita Károly, Somogy, kaposvár, gazdaság