Idén először január elsejével nem drágultak, hanem csökkentek a rezsidíjak. Hogy pontosan mennyivel, azt azonban egyelőre senki nem tudja. A kormány tíz százalékról beszélt, de hogy ez a havi számla végösszegéből, vagy a fogyasztásból számítandó, arról egyelőre találgatások folynak. A Somogyban szolgáltató E-ON ma mindesetre azt nyilatkozta a Kapospontnak, hogy ők a sárgacsekkekre írt összeg 10 százalékát engedik el januártól.

- A gázszámlánk 2100 Ft havonta, a villany számlánk 10000 Ft havonta, a távfűtés 24000 Ft havonta - és ez még csak a rezsiköltségek fele. Simonék minden számlájukkal együtt havonta több mint 60000 forintnyi sárga csekket adnak fel. Februártól azonban a gázért, villanyért és a távfűtésért is kevesebbet kell majd fizetniük. Ennek nagyon örülnek.

- Nekünk nagyon jó, mert hát azért most mindenkinek számít a kicsi is, legalábbis én úgy vagyok vele, hogy sok kicsi sokra megy - mondta Simonné Czene Edit.

Így évente több mint 50 ezer forintot más célra fordíthatnak.

A kormány szerint mindenképpen változtatni kellett az eddigi árakon, mert jelenleg az emberek fizetésük jelentős részét rezsire költik.

- Nyugat-Európában, például Németországban egy havi fizetésnek kb. 6 százalékát költik a családok rezsire, Magyarországon ez 20 százalék. Tehát egy átlagos magyar jövedelem 20 százalék megy a lakás és az otthon fenntartására, a létszükségletek biztosítására - mondta a miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János.

Sokaknak azonban nem egyértelmű, miből vonják le a tíz százalék kedvezményt. A tényleges fogyasztás ugyanis csak egy része a számláknak. A havi sárga csekk végösszegében megjelenik egy sor másik költség, például elosztói forgalmi díj, elosztói veszteségdíj, kiegyensúlyozási és elosztói alapdíj.

Egy ügyvéd utána is számolt. Ő a megjelent rezsicsökkentő rendelet alapján arra a következtetésre jutott, hogy a 10 százalék helyett csupán három és fél százalékkal lesznek olcsóbbak a végszámlák. Az E-ON szóvivője azonban a Kapospontnak cáfolta ezt az állítást.

- A szabályozási változásoknak megfelelően január 1-től 10 százalékos csökkenést fognak tapasztalni ügyfeleink az áramszámlában, a gázszolgáltatás tekintetében, pedig az alapdíj 10 százalékkal csökken - tájékoztatott az E-On szóvivője, Varga Ivett.

A nagyobbik kormánypárt egyébként ma bejelentette: munkacsoportot hoztak létre arra, hogy ellenőrizzék: megjelenik-e minden számlában a 10 százalékos csökkenés.

Címkék: csökken, állam, áram, gáz, támogatás, gazdaság