Ebbe bele tartozik az 55 év feletti, 25 év alatti, szakképzetlen, tartósan álláskeresők, valamint a kisgyermekes munkavállalók alkalmazása. A kedvezmények nem csak az új alkalmazottakra, hanem a jelenleg foglalkoztatottakra is érvényesek, így a foglalkoztatottak megtartását is segíteni tudják.

A kedvezmény kétirányú: szakképzési hozzájárulásra illetve szociális hozzájárulási adóra vonatkozik. Nem kell a szakképzési hozzájárulást megfizetni a foglalkoztatás első két évében: a 25 év alatti, legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező pályakezdő munkavállaló, a tartós munkanélküliséget követően elhelyezkedő és a gyermekgondozási díj folyósítását követően, illetve a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállaló foglalkoztatása esetén.

A munkáltatót terhelő 27%-os szociális hozzájárulási adó helyett 12,5% lesz az adó a 25 év alatti, az 55 év feletti, valamint a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló foglalkoztatása esetén. A bér utáni szociális hozzájárulási adó a foglalkoztatás első két évében 27 % helyett 0% lesz a 25 év alatti, legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező pályakezdő munkavállaló foglalkoztatása esetén. Szintén nem kell fizetni szociális hozzájárulási adót a foglalkoztatás első két évében a tartós - 6 hónapot meghaladó - munkanélküliséget követően elhelyezkedő, valamint a gyermekgondozási díj folyósítását követően, illetve a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállaló foglalkoztatása esetén. A harmadik évben pedig e két csoport esetén az adó mértéke 12,5%. A kedvezmény alapja a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér összegéig, de legfeljebb 100 ezer forintig terjedhet, az ezen felüli részt már az általános szabályok szerint terheli közteher.

Ezekkel a kedvezményekkel a Kormány elősegíti a foglalkoztatott dolgozók munkaviszonyának megtartását, illetve a foglalkoztatás bővítését, a munkáltatóknak lehetőségük lesz növelni alkalmazotti létszámukat, ezáltal a munkanélküliséget mérsékelik - tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

Címkék: munkaügyi központ, smkh, adókedvezmény, munkáltató, foglalkoztatás, gazdaság