A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve akcióellenőrzés keretében vizsgálta a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésével összefüggő igazolások kiállításával és kiadásával, elszámolás megtörténtével, a jogviszony megszűnésével összefüggő bejelentési kötelezettség teljesítésével kapcsolatos munkaügyi szabályok betartásának helyzetét Somogy megyében.

Az ellenőrzés tapasztalatai az alábbiakban összegezhetők: A munkaügyi felügyelőség az akcióellenőrzés keretében 14 munkáltatót érintően tartott ellenőrzést az illetékességi területén. A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a 14 érintett munkáltatóból 13 munkáltatónál tárt fel a hatóság szabálytalanságot. A 13 szabálytalansággal érintett munkáltatóból 2 munkáltatónál állapítható meg az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott munkavállaló jogviszonyának bejelentésére irányuló kötelezettség elmulasztása. A legtöbb munkáltatót a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos jogsértés érintett (13 munkáltatóból 6 esetben). A munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalók jogviszonyának bejelentését minden esetben rendben találta a hatóság.

Az akcióellenőrzéssel érintett ágazatok a következők voltak: feldolgozóipar, gépipar, kereskedelem, vendéglátás és vagyonvédelem.

A feldolgozóiparban ellenőrzésre került több nagyobb munkáltató is, melyek érintettek voltak a jogviszony megszűnésével összefüggő bejelentési kötelezettség elmulasztásával (kijelentéssel).

Bejelentés nélküli foglalkoztatást a hatóság a kereskedelemben és a feldolgozóiparban tárt fel, a munkáltatók kkv-nak minősültek (10 fő alatti munkavállalói létszámmal) - tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve.

Címkék: munkaügyi ellenőrzés, munkaidő-nyilvántartás, SMKI, szabálytalanság, foglalkoztatás, gazdaság