Kevés cég él a pályázati lehetőségekkel Somogyban. Főként a közepes és kisvállakozások maradnak ki ezekből a lehetőségekből.  

- ... az elmúlt időszak pályáztatási lehetőségei nehézkesek és bürokratikusak voltak, ez brüsszelből indult és Magyarországon folytatódott, még rápakoltunk egy csomó bürokráciát és ezért a vállakozásoknak elment a kedve attól, hogy ők valami ilyen központi támogatást el tudjanak nyerni - mondta a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Varga József.

Az iparkamara mai rendezvénye ezen szeretne változtatni, hiszen a Széchenyi Terv célul tűzte ki, hogy felkarolja a fejlesztéseket, újításokat. Egy cégnek ezeket azonban le is kell védenie. A nagyobb cégek ezzel élnek is.

- A kisebb cégek talán azért nem, mert az iparjogvédelem egy olyan költségforrás, amit nem nagyon tudnak kihasználni. Ezért kell mondani, mesélni, bevezetni a cégeket abba, hogy ez igenis egy olyan eszköz amit aktívan kell használni ahhoz, hogy valaki piacon tudjon maradni. - mondta a Patinorg Kft. szabadalmi ügyvivője, Rónaszéki Tibor.

A fejlesztésekben, kutatásokban partner a Kaposvári Egyetem is. Az agrárélelmiszeripari nagy és közepes cégek 10%-val van ilyen jellegű kapcsolata. A Műegyetem után a kaposvári campusnak van a második legnagyobb bevétele ebből.

- 2-3 évre előre le van kötve az egyetem kutatási kapacitása. Tehát olyan szerencsés helyzetben van. hogy most már azt kell logisztikázni, hogy hogyan jut még a partnereknek erőforrás - tájékoztatott a Kaposvári Egyetem stratégiai-fejlesztési igazgatója, Horváth László Károly.

Ettől függetlenül továbbra is várja az egyetem azokat a cégeket, amelyeknek fejlesztési ötleteik vannak az agrár-élelmiszeriparban.

Címkék: szakmai, agrár, cég, fejlesztés, pályázat, gazdaság