Interneten kell regisztrálniuk az agrárkamara honlapján a mezőgazdasággal foglalkozó magánszemélyeknek, gazdasági társaságoknak. November 30-áig fel kell tüntetniük személyes adataikat és hogy milyen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak.

- Megyénként egy tiszta képet kapunk az agrárium helyzetéről és össze lehet fogni a gazdaság szereplőit. A szakértelemmel eddig sem volt probléma a kamarán belül, de így új lendületet lehet adni a vidéki törekvéseknek - mondta a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesületének elnöke, Lengyel Gábor.

2013. márciusában egy új agrárkamara jön létre, amely 15 területi szervből áll majd. A kormány célja, hogy megerősítse a magyar agrárium helyzetét.

- A regisztrált kamarai tagok választhatnak, egyáltalán nem mindegy milyen összetétele lesz a kamarának. A tagság kötelező, de aki nem regisztrál, nem választhat - tette hozzá a MAGOSZ megyei elnöke, Szabó Tamás.

A szakmai gazdafórumon a földtörvény is központi téma volt. A jövőben csak földműves szerezhetne földtulajdont, továbbá az adásvételt is engedélyhez kötnék és a vételt területileg is szabályoznák.

- 20 kilométeren belül vásárolhatnak és haszonbérelhetnek területet, attól függően, hogy a vásrlási sorrendet a hatóság hogy állapítja meg - mondta a Somogy Megyei Agrárkamara megbízott vezetője, Sámoly Ferenc.

Eddig csaknem nyolcezren regisztráltak Somogyból. November 30-áig még további kétezer regisztrálóra számítanak.

Címkék: kamara, agrár, gazdaság, fórum, gazda, tavasz