Helyi bírák döntenek majd arról, hogy valaki termőföldhöz juthat, vagy sem. Ha ugyanis felmerül a gyanúja annak, hogy valaki spekulációból jelenti be magát egy településre, akkor annak megtagadhatják földszerzési kérelmét.

A kormány így igyekszik majd kiszűrni azokat a szerződéseket, amelyek révén külföldiek földhöz juthatnának. Erről Fazekas Sándor agrárminiszter beszélt stábunknak a Kaposvári Egyetem rendezvényén. Somogy egyébként rendkívül fertőzőttnek számít a zsebszerződések tekintetében. Egy felmérés szerint legalább 15 ezer hektár föld van külföldi kézben.             

Az ország, a család, a fiatalok megmaradását, megélhetését szolgálják - így összegezte a készülő földtörvény alapvetéseit a tárcavezető, a Kaposvári Egyetem egyik zsúfolásig megtelt előadójában. A szakminiszter szerint az új jogszabály a földdel kapcsolatos összes területen rendet vág majd. Így például meghatározza a kisbirtok, a családi gazdaság és a nagyüzem hektárszámhoz igazított fogalmát, szabályozza a gazdaságátadást és öröklést, megszűnteti a zsebszerződéseket és magyar kézben tartja a termőföldet.


Márpedig ez a somogyi gazda éppen a külföldiek földvásárlásáról panaszkodott stábunknak, valamikor a tavasz végén. Az agrártárca vezetője viszont azt mondja: van megoldás arra, hogy a magyar föld magyar tulajdonban is maradjon.


- Egy engedélyezési rendszerhez kötött a föld értékesítése: aki el akar adni földet, az egy hatósági engedélyezésre be kell, hogy nyújtsa a szerződést, ott valamennyi körülményt ki tudják vizsgálni és be tudják kérni a helyi földbizottság véleményét is a jövőben arról, hogy egyetért-e ezzel az ügylettel - mondja Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter.


A készülő paragrafusok és a hozzájuk kapcsolódó rendeletek elvileg a családi gazdaságokat támogatják majd és nem az eddig is sok támogatást elnyelő nagyüzemeket. A pályázati forrás azonban nem minden. Évtizedekkel ezelőtt például sokkal keveseb volt a válás, mint manapság. Márpedig, ha széthullik a család, akkor oda a családi vállalkozás is. Erre sok országban rájöttek már.
- Már egy öt százalékos válási aránynál is ezzel kezdett foglalkozni Új Zéland, és Magyarországon, most ugye 51 % felett vagyunk a válási arányban és a családi vállalkozásban igenis gondolkodni kell azon, hogy ezeket az eseteket hogyan fogjuk kezelni, ha erre akarjuk építeni az agrárgazdaságot - mondja Horn Péter, akadémikus.


Az új földtörvény pártolói azt mondják: lesz megoldás erre is. A fiatal gazdák pályakezdését  nemzeti és uniós forrásból ma is támogatják; a fiatal párok pedig az állami földek kiosztásakor is előnyt élveznek majd.

Címkék: majd, spekulánsok, dönthetnek, bírák, termőföld, helyi, gazdaság