A Dráva vízgyűjtő területének időjárását az elmúlt néhány napban egy tőlünk nyugatra lévő nagy kiterjedésű, markáns ciklon határozta meg, amelyből a Dráva vízgyűjtő területére nagy mennyiségű csapadék hullott le az elmúlt hétvégén.

Területi átlagban 48 óra alatt lehullott csapadék az osztrák-szlovén területeken 60-70 mm volt.

A csapadék hatására az osztrák, szlovén területeken kialakult rendkívüli árhullám a magyar szakaszon jelentősen ellapul. Ez az erőteljes csökkenés az erőművek üzemeléséből adódik.

Dráva Őrtilos
A folyó 7-én délelőtt letetőzött 385 cm-el 2000 m3/s vízhozammal. Azóta 85 cm-t apadt, ma reggel 300 cm volt 7 órakor a vízállás az őrtilosi mércén. További apadás várható.

Dráva Barcs
A folyó egyenletes intenzitással tovább árad, tegnap reggel 7 órakor 258 cm volt, ma reggel 8 órakor 328 cm volt a vízállás, itt további áradásra kell egyelőre számítani. A tetőzésre a mai napon lehet számítani várhatóan 346 cm-el.

Dráva Szentborbás
A folyó egyenletes intenzitással tovább árad, tegnap reggel 7 órakor 340 cm volt, ma reggel 8 órakor 407 cm volt a vízállás, áradó tendenciával. A tetőzés a csütörtök éjszakai órákban várható 432 cm-el.

Dráva Drávaszabolcs
A folyó egyenletes intenzitással tovább árad, tegnap reggel 7 órakor 325 cm volt, ma reggel 8 órakor 392 cm volt. A tetőzés a szombati napon várható 455 cm-el.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság dolgozói a folyó vízszintjét folyamatosan figyelik. A hidrometriai mérőcsoportok naponta mérik a folyó vízhozamát Őrtilos, Barcs, Szentborbás, Drávaszabolcs vízrajzi állomások szelvényében.

Ma reggel 7 órakor I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a drávasztárai védelmi szakaszon és a drávaszabolcsi védelmi szakaszon, azaz mintegy 88 km árvízvédelmi töltésszakaszon. A védekezéshez szükséges létszám a helyszínen tartózkodik. A védvonalon lévő zsilipeket lezárták.   

A drávaszabolcsi védelmi szakasz egy részén jelenleg töltésfejlesztés zajlik, ennek kivitelezési munkáit a védekezés időszakban felfüggesztették - tájékoztatta szerkesztőségünket a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense, Heid Petra.

Az érintett szervezetek a Katasztrófavédelem, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Dél-Dunántúli Vízügyi Felügyelőség, a kijelölt árvízvédelmi referens és a térség polgármesterei folyamatosan egyeztették a feladatokat.

Az érintett települések Lakócsa, Potony, Tótújfalu, Szentborbás, Barcs, Heresznye, Bolhó, Őrtilos települések polgármesterei felmérték, hogy milyen bevonható szállító, rakodó eszközök állnak rendelkezésre. A 72 fős Somogy megyei területi árvízvédelmi komplex alegységeket adó gazdálkodószervezetek vezetőit értesítették a kialakult helyzetről, és felkészítették őket egy esetleges berendelésre. A legrosszabbra, a kitelepítésre is felkészülve összesítették a Drávai térségben levő kollégiumi férőhelyeket. Ez 1228 fő elhelyezésére adna lehetőséget.

A védekezésben a segítő kéz mellett a legfontosabb a homok és a zsák. Az árvízi készlet a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon közel 30 ezer darab, de ez szükség esetén más megyéktől és a Vízügyi Igazgatóságtól még akár 100 ezer darabbal kiegészíthető. A homok biztosítása érdekében Barcson, Lakócsa-Szentborbás összekötő út mellett levő homokbányák használatának engedélyezésére az intézkedés megtörtént. Barcson megelőző jelleggel a Városgazdálkodási Igazgatóság felkészítése is elkezdődött.

Néhány gyors intézkedésre is szükség volt.

A Barcsi Hajókikötő tartószerkezetének magasítására intézkedés történt.

A bejáró hidak leemelésére az intézkedés megtörtént.

A barcsi szabadstrand területén lévő konténer épületek elszállításáról intézkedtek.

Az Őrtilosnál hazánkba belépő Dráva árhulláma a vasúti töltést is veszélyeztetheti, ezért a MÁV Zrt. illetékeseivel folyamatosan egyeztetnek a szakemberek az árhullám alakulásáról, az esetleges forgalmi szünetről, illetve a töltés megerősítésének módozatairól, valamint a további szükségesnek látszó intézkedésről. A legfrissebb előrejelzések szerint erős árhullám zajlik a Dráván, de az eddigi legnagyobb szintet nem haladja meg. A készültséget a Védelmi Bizottság változatlanul fenntartja - tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal

Címkék: védelem, készültség, elsőfokú, Dráva, árvíz, gazdaság