Nézze meg a közműves ivóvízellátással kapcsolatosan milyen tanácsokkal látja el a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség:

- A társasházi lakások elkülönített fogyasztása mellékmérővel mérhető, amellyel elkerülhető, hogy mások pazarló vízfogyasztása miatt kelljen tartanunk a pénztárcánkat. Ahhoz, hogy a vízmű ennek alapján számlázzon, külön szerződésre van szükség.

- Az úgynevezett mellékszolgáltatási szerződést a vízmű a fogyasztóval – tehát nem a társasházzal – köti. A tévhitekkel ellentétben nem a közös képviselőtől függ, hogy feltetethetjük –e a mellékmérőt, hanem a vízműtől és tőlünk. A közös képviseletnek vagy a társasháznak mindössze annyi szerepe van, hogy hozzá kell járulnia a mellékmérő beépítéshez. Ez csak akkor tagadható meg, ha a beépítés miatt szükséges átalakítások jelentős költségekkel járnának. Ha a hozzájárulást nem kapnánk meg, a bíróság pótolni tudja a jogellenesen megtagadott nyilatkozatot.

- Ha lakóként szeretnénk ezzel a lehetőséggel élni, jó, ha tudjuk, hogy a mérővel kapcsolatos minden költséget – kialakítás, beszerelés, hitelesítés – nekünk kell állni.

- A mellékmérők nyolc évig hitelesek. A határidőn belüli hitelesítésről ne feledkezzünk meg, hiszen ha ezt elmulasztjuk, a mellékszolgáltatási szerződést a vízmű jogosult lesz felmondani.

- A társasházi fogyasztóknál a leggyakoribb panasz, hogy a bekötési vízmérő – vagyis a lakóközösség egészének fogyasztását mérő mérőóra – többet mér, mint amennyit a mellékmérők együttese. Ennek oka lehet például a bekötési vízmérő utáni, de még a mellékmérők előtti szakaszon bekövetkező csőtörés, szivárgás.

- A vízmű a bekötési vízmérő szerinti fogyasztást kérheti a lakóközösség egészétől.

- Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az eltérés a bekötési vízmérő – vagy más néven főmérő – rendellenes működéséből fakad, minél előbb kérjük annak soron kívüli hitelesítési vizsgálatát. Hiteltelen óra alapján nem lehet számlázni. Ebben az esetben a bekötési vízmérő szerinti fogyasztást a hiba bejelentése előtti utolsó leolvasástól visszafelé számított 365 nap átlagfogyasztása alapján állapítja meg a szolgáltató.

Címkék: ivóvízellátás, mellékmérő, átlagfogyasztás, vízközmű, szolgáltató, gazdaság