Márk László műszaki igazgatóhelyettes a szervezet elmúlt időszakban megvalósult beruházásainak értékeléséről és jövő évi terveiről szóló megbeszélésen újságíróknak azt mondta: 2013-ban kiemelt feladatként kezelik az Ős-Dráva programot. Az igazgatóság az ország egyik legszegényebb vidéke, a baranyai Ormánság agráriumának, ökoturizmusának fellendülését egy vízkormányzási rendszerrel, vizes élőhelyek revitalizálásával elősegítő projekt keretében vízpótlással éleszti újjá a Dráva egyik holtágát Cun és Szaporca térségében.

Hozzátette, a vízkárok megelőzéséhez köthető elképzeléseik között szerepel egy árvízi tározó építése a Kapos folyón, horvát-magyar együttműködéssel árvízi töltések erősítése, és egyebek mellett 90 kilométer hosszan vízfolyások rekonstrukciója is.

Márk László az idei és a tavalyi fejlesztéseikről szólva példaként hozta fel a Rinya vízrendszer rekonstrukcióját, a Vasas-belvárdi vízfolyás és a Karasica, valamint a magyar-horvát határt metsző tíz kisebb vízfolyás mederrendezését. Rámutatott: a munkálatoknak köszönhetően biztosították, hogy e vízfolyások kritikus mennyiségű vizet is el tudjanak vezetni, megelőzve, hogy a térségekben lakó mintegy 28 ezernek kára keletkezzen.

Az értekezleten elhangzott, hogy bár az önkormányzatoknak kormányrendelet írja elő védelmi tervek készítését, ilyen terve az igazgatóság működési területén található önkormányzatok csak 20 százalékának van, pedig az abban leírtak jelentős segítséget jelenthetnének árvízi védekezések idején.

Címkék: rinya, kapos, gazdálkodás, milliárd, víz, gazdaság