Tovább nyílik a bérolló jövőre a különböző kormányzati intézkedések miatt -jelentette ki Borsik János szakszervezeti elnök egy mai kaposvári sajtótájékoztatón.

Utoljára 2008 júliusában volt ekkora a pénzromlás mértéke, mint most szeptemberben. A statiszkai hivatal adatai szerint 6.6 százalékkal emelkedtek az árak tavalyi év szeptemberéhez képest.

- Ez a 6.6 százalékos arány leginkább az élelmiszerek jelentős drágulásából - egyébként az a csoport 7.5 százalékkal drágult - tehát ebből származik leginkább. Itt a tojás, a liszt, a z egyéb élelmiszereknek a jelentős drágulása mozgatta ezt az indexet leginkább - mondta a megyei statisztikai hivatal statisztikusa, Németh Tibor.

A bérek vásárló értéke sokat csökkent az elmúlt időszakban, mondta Borsik János. A szakszervezeti vezető szerint tovább rontja a helyzetet, hogy az adóváltozások miatt jövőre a gyermekteleneknek, illetve az egy- és két gyermekeseknek legalább bruttó 210 ezer forintot kell keresniük ahhoz, hogy többet vigyenek haza. A 3 gyerekeseknél havi bruttó 550 ezer, a 4 gyerekeseknél 800 ezer forint az a határ, amit átlépve több kerül a borítékba.

- Ez oda fog vezetni, ami eddig is probléma volt, hogy nyílik a kereseti olló, változik a keresők közötti különbség, nő gyakorlatilag, ugye ez azt jelenti, és nem tud egy társadalmi igazságosság kialakulni a bérezésben, mint sok minden másban sem - mondta az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Borsik János.

A Fidesz frakció támogatja a múlt héten bejelentett adóváltozásokat.

- A kaposvári fidesz támogatja a kormány adótörekvéseit, hogy erősítse a középosztályt, aki a legnagyobb terhet viselik Magyarországon, illetve Kaposváron és igenis azt kell mondani, hogy azoknak, akinek több van fizessennek - mondta a párt városi elnöke, Dér Tamás.

Somogyban 173 ezer forint a havi átlagkereset. Sokan nem érik el a 210 ezer forintos határt. A szakszervezetek több okból is bértárgyalásokat sürgetnek. Azt mondják, a magas infláció, a csökkenő reálbérek, és az új munkatörvénykönyv a munkavállalók és családjaik életszínvonalának visszaeséséhez vezet.

Címkék: olló, fidesz, bér, változás, munka, gazdaság