Somogyban 20 éve várják a megújulást.

Beázott a tetőszerkezet a kaposvári mentőállomáson. Ha jön egy kisebb eső, már akkor is pereg a vakolat a falról. Lehullott csempék az egyik közösségi helyiségben, ugyanitt a járólap is hiányzik a földről. Az étkező ajtaja mellett már a téglasor látszik. Ezek csak a kisebb hibák a hatvanas évek végén átadott épületen. Somogyban 10 mentőállomás működik. Vannak fiatalabbak és idősebbek is köztük, de mindegyikre ráfér a felújítás. A tervek szerint az országban 60 újul meg, köztük a somogyiak is.  

A 11 milliárd forintos Európai Uniós támogatás szerződésének aláírására várnak Budapesten. A beruházások, építkezések, felújítások pontos kezdési időpontjáról későbbre ígértek választ.

Az év végéig érkező 60 új mentőautó mellé további 200 vásárlására nyílik lehetőség. Az Országos Mentőszolgálattól kapott információk szerint megyénként 5-10 darab cseréjére lehet számítani.

A Kaposvártól 22 kilométerre fekvő Igal is várja a fejlesztéseket. Évek óta szükség lenne itt egy mentőállomásra, mondja a település háziorvosa.  

- Mi beszólunk a mentőknek, és mire kijön, az egy fél óra, mire bemegy, megint egy fél óra, ez egy óra. Na, most 15 percen belül az infarktusosok meg az agyvérzéseseket be kell küldeni, vagy be kellene, hogy érjen - mondta az igali háziorvos, dr. Kovács János.

A fürdő miatt is kellene a mentőállomás. Többször fordult elő rosszullét, ami miatt Kaposvárt kellett riasztani. A település ezt a telket ajánlotta fel az építkezés helyének. A város Szántód felőli végén található. Somogyban Böhönye és Kadarkút is számíthat új mentőállomásra az ígéretek szerint.

Címkék: állomás, somogy, felújítás, mentő, kaposvár, gazdaság