A munkabérek nettó értékének 2012. évi megőrzéséhez nyújtható vissza nem térítendő támogatásra 2012. május 14. napjáig nyújthattak be pályázatot - a székhelyük szerint illetékes kormányhivatal munkaügyi központjaihoz - a belföldi székhelyű gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozások, nonprofit szervezetek, azoknak az egyházi fenntartású intézményeknek a kivételével, amelyek egészségügyi, oktatási, szociális, valamint közgyűjteményi és közművelődési közfeladatot látnak el.

A pályázatra 21 milliárd Ft támogatási keretösszeg állt a pályázók rendelkezésére. A pályázat célja az 5 %-os munkáltatói finanszírozású béremelés költségei egy részének támogatása annak érdekében, hogy a munkáltatók mind teljesebb körben biztosítsák a bérek nettó értékének megőrzését szolgáló béremeléseket úgy, hogy a munkahelyek is megőrzésre kerüljenek.

A támogatás mértéke a 2012. évi elvárt béremelésből legfeljebb 3 százalékpontnak tizenkét hónapra számított bér és szociális hozzájárulási adó költsége. A Nemzetgazdasági Miniszter döntése alapján Somogy megyében 131 pályázó nyerte el a támogatást, mely 3723 munkavállaló munkabéremelésének támogatását biztosítja.

A folyósítás két ütemben történik, a támogatást ténylegesen igénybe vevő 120 munkaadó az első ütemben a támogatás 70%-át vette igénybe. A támogatás fennmaradó részének folyósítása érdekében a munkaadónak 2012. szeptember 28-ig jelentést kell benyújtania a Munkaügyi Központ részére. Ebben egyrészt nyilatkoznia kell arról, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette, vagyis június 30. napjáig a béremelést 2012. január 1.-ig visszamenőleg végrehajtotta és a pályázatban meghatározott 2011. évi átlagos statisztikai állományi létszámot augusztus 31-ig megtartotta, másrészt csatolnia kell a 2012. január-augusztus havi adófolyószámla kivonatát.

A támogatás második ütemének folyósítására – fentiek teljesítését követően – 2012. október 15-ig kerül sor. Az igénybevett támogatás szerződésszerű felhasználásáról 2013. február 28-ig a munkaadónak ismételten nyilatkozni kell. A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi központja a támogatás folyósításával nyújtott segítséget a munkáltatóknak az elvárt béremelés megvalósításához, hogy a munkavállalók nettó bére az előző évi szinten maradjon.

Címkék: kompenzáció, bér, megye, támogatás, pénz, gazdaság, somogy